Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport - Wijziging van de Luchtvaartwet met het oog op de aanwijzing van luchtvaartterreinen waarvan gebruikt dient te worden gemaakt voor de landing van vluchten die een sterk verhoogd risico vormen om te worden gebruikt voor drugssmokkel

Dit advies Raad van State en nader rapport is onder nr. 4 toegevoegd aan wetsvoorstel 34684 - Aanwijzing van luchtvaartterreinen voor de landing van vluchten met een sterk verhoogd risico om te worden gebruikt voor drugssmokkel i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport - Wijziging van de Luchtvaartwet met het oog op de aanwijzing van luchtvaartterreinen waarvan gebruikt dient te worden gemaakt voor de landing van vluchten die een sterk verhoogd risico vormen om te worden gebruikt voor drugssmokkel
Document­datum 20-02-2017
Publicatie­datum 02-05-2018
Kenmerk 34684, nr. 4
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Directie Wetgeving en Juridische Zaken Sector Staats- en bestuursrecht

Datum

15 februari 2017

Ons kenmerk

2027546

 

Directie Wetgeving en Juridische Zaken

Sector Staats- en bestuursrecht

Turfmarkt 147

2511 DP Den Haag

Postbus 20301

2500 EH Den Haag

www.rijksoverheid.nl/venj

Registratienummer

2027546

 

 
 
 

Aan de Koning

 
   
 

Datum

15 februari 2017

Onderwerp

Nader rapport inzake het voorstel van wet ... (vermelding van het opschrift)

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 12 augustus 2016, nr. 784551, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 9 september 2016, nr. W03.16.0219/II, bied ik U hierbij aan.

De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert het voorstel aan de

Tweede Kamer te zenden, maar heeft een opmerking over de betrokkenheid van

Caribisch Nederland bij het wetsvoorstel. Op deze opmerking wordt hierna ingegaan.

Aan het advies is gevolg gegeven. Het bestuurscollege van Bonaire is alsnog in de gelegenheid gesteld een reactie te geven op het wetsvoorstel. Van deze mogelijkheid heeft het bestuurscollege bij brief van 6 december 2016 gebruik gemaakt. Het bestuurscollege merkt op dat vluchten vanuit Bonaire naar Nederland uitsluitend op Schiphol kunnen landen, met als gevolg dat de economische groeimogelijkheden van Bonaire en Bonaire International Airport worden beperkt. Het bestuurscollege vraagt zich af of overwogen is om op Bonaire International Airport een 100%-controle in te richten voor vertrekkende vluchten naar Nederland, zodat een verscherpte controle bij aankomst in Nederland niet langer nodig is. Verder vraagt het bestuurscollege zich af welke onderbouwing ten grondslag ligt aan de keuze om vluchten vanuit Bonaire aan te merken als ‘risicovlucht’. In § 5.6 van de gewijzigde memorie van toelichting bij het wetsvoorstel worden de vragen en opmerkingen van het bestuurscollege besproken. De reactie van het bestuurscollege heeft geen aanleiding gegeven het wetsvoorstel te wijzigen.

Ik moge U, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, verzoeken het hierbij gevoegde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

S.A. Blok

Pagina 2 van 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.