Brief regering; Behoeftestelling van het project ‘Vervanging CBRN Detectie, Identificatie en Monitoring’ - Materieelprojecten

Deze brief is onder nr. 211 toegevoegd aan dossier 27830 - Materieelprojecten Defensie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Materieelprojecten; Brief regering; Behoeftestelling van het project ‘Vervanging CBRN Detectie, Identificatie en Monitoring’
Document­datum 01-05-2018
Publicatie­datum 01-05-2018
Nummer KST27830211
Kenmerk 27830, nr. 211
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

27 830 Materieelprojecten

Nr. 211 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 mei 2018

Inleiding

Defensie beschikt momenteel over twaalf Fuchs-pantserwielvoertuigen die speciaal zijn uitgerust voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire verkenningen (CBRN). Deze voertuigen zijn sinds 2003 in gebruik bij het Commando Landstrijdkrachten en zij bereiken over enkele jaren het einde van hun technische en operationele levensduur. Met deze A-brief informeer ik u over de behoeftestelling van het project «Vervanging CBRN Detectie, Identificatie en Monitoring», dat deel uitmaakt van het investeringsprogramma van de «Defensienota 2018 - Investeren in onze mensen, slagkracht en zichtbaarheid» (Kamerstuk 34 919, nr. 1).

Behoefte

De veiligheidssituatie op het gebied van CBRN is de afgelopen jaren verslechterd. De verdere ontwikkeling van CBRN-strijdmiddelen zorgt voor steeds meer soorten dreigingen. Verder bestaat het gevaar van proliferatie waarbij terroristen aan de kennis en het materiaal kunnen komen voor dergelijke wapens. Gezien de recente gebeurtenissen in Syrië en het Verenigd Koninkrijk is het bovendien niet uitgesloten dat statelijke en niet-statelijke actoren bereid zijn dergelijke middelen in te zetten, ook in Europa.

De huidige Fuchs-voertuigen raken technisch en operationeel verouderd. De bescherming tegen CBRN- middelen die het voertuig biedt aan de eigen bemanning is niet toereikend voor alle moderne dreigingen. Verder kan de detectieapparatuur niet alle moderne dreigingen opsporen. Tenslotte raken de voertuigen en de detectieapparatuur versleten en dat zorgt voor hogere exploitatiekosten en verminderde inzetbaarheid.

Voor het behalen van de inzetbaarheidsdoelstellingen voor de CBRN-capaciteit heeft Defensie behoefte aan twaalf CBRN-verkenningssystemen. In de loop van het project zal de wenselijkheid van een extra reservesysteem worden bezien.

Internationale samenwerking

De mogelijkheden voor samenwerking zullen worden onderzocht. In Nederland beschikt TNO over waardevolle kennis op de gebieden van chemische en biologische strijdmiddelen. De Belgische krijgsmacht is voornemens zijn CBRN-verkenningscapaciteit over ongeveer tien jaar te gaan vervangen. Defensie werkt nauw samen met Duitsland op het gebied van CBRN-onderzoek en in het operationele domein. Ook werkt Defensie ten aanzien van onderzoek samen met onder andere Canada, Noorwegen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Kenmerken

De CBRN-verkenningscapaciteit moet op chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair gebied de relevante stoffen kunnen detecteren en identificeren. Op radiologisch en nucleair gebied geldt dat ook voor straling. De informatie afkomstig van de detectie, de genomen monsters, identificatie en monitoring moet worden geanalyseerd en gerapporteerd overeenkomstig de NAVO-standaarden.

Voor de veiligheid van het personeel moet de detectieapparatuur op afstand te bedienen zijn. Vanwege de verdergaande ontwikkelingen moet Defensie gedurende de levensduur de detectie-, identificatie-, en monsternameapparatuur en de communicatie- en computersystemen kunnen moderniseren.

De nieuwe CBRN-verkenningscapaciteit moet inzetbaar zijn in uiteenlopende omgevingen zoals landelijke, verstedelijkte of industriële gebieden, en havens of vliegvelden. De capaciteit moet geschikt zijn voor de verdediging in NAVO-kader, voor expeditionair optreden en voor nationale taken. Speciaal voor nationale taken beschikt Defensie over een CBRN Respons Eenheid die 24 uur per dag inzetbaar is. Indien nodig kan deze eenheid momenteel ook de beschikking krijgen over de CBRN Fuchs-pantservoertuigen. Na de vervanging van deze voertuigen zal dat eveneens het geval zijn met de nieuwe verkenningscapaciteit.

Financiële aspecten

Met het project «Vervanging CBRN Detectie, Identificatie en Monitoring» is een investering gemoeid tussen de € 25 miljoen en € 100 miljoen. Deze investering komt in 2021 en 2022 ten laste van het investeringsbudget van Defensie.

Vooruitblik

Het project wordt uitgevoerd in de periode van 2018 tot en met 2022. Gezien het investeringsbedrag van minder dan € 100 miljoen ben ik voornemens de Defensie Materieel Organisatie te mandateren het project uit te voeren. De Kamer zal over de voortgang van dit project worden geïnformeerd via de begroting, het departementale jaarverslag en het Materieelprojectenoverzicht.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.