Reactie van: CL van Best bij: Wet arbeidsmarkt in balans

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: CL van Best bij: Wet arbeidsmarkt in balans
Document­datum 29-04-2018
Publicatie­datum 30-04-2018
Van CL van Best

2.

Tekst

Vraag1 U kunt reageren op alle onderdelen.

Geachte regering, Excellentie

Allereerst complimenten dat u de overflexibilisering van de arbeidsmarkt wilt aanpakken.

Met name het verhogen van werkgeverspremies voor tijdelijke t.o.v. vaste contracten is positief. Ook het 4 dagen tevoren informeren van werknemers (I B2) zal de zwakkere werknemers helpen.

Echter:

. Het kunnen combineren van ontslagredenen is niet acceptabel. Het zal leiden tot gevallen van bv 5 ontslagredenen. Mensen die 80 procent functioneren zullen dus worden ontslagen. Het wordt ook ontzettend ingewikkeld en veel werk voor rechters. Zelfs twee redenen zullen veel werk veroorzaken.

. Een proeftijd van 5 maanden is weinig zinvol. Een tijdelijk contract is meer geschikt om flexibiliteit in te bouwen. Ik heb zelf in België een proeftijd van 6 maanden gehad. Elke van de 180 dagen kun je ontslagen worden. En als er na 170 dagen een economisch dipje komt... Je durft als werknemer niet kritisch te zijn en weinig te ondernemen of een opleiding te beginnen.

Al met al een goed begin maar enkele verbeterpunten.

Met vriendelijke groet

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.