Film & Debat: ‘De achtste dag’, Den Haag

MI logo
datum 3 mei 2018 19:00
plaats Den Haag
locatie Spui 19 Toon locatie
aanwezigen J.P. (Jan) Pronk i, E.R. (Ewald) Engelen, B.A.W. (Bart) Snels i e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 3 mei in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de documentaire De achtste dag. Na afloop vindt een debat plaats onder leiding van Jan Pronk.

In 2008 klapte het Europese financiële stelsel bijna in elkaar. Aan de hand van de reddingsoperatie van FORTIS/ABN AMRO nemen Europese leiders van toen ons mee naar de zeven spannendste dagen van 2008. Vandaag, op ‘de achtste dag’, delen ze hun diepste inzichten, frustraties en angsten over de crisis. Hoe ging het eraan toe in de achterkamers van de macht? En waar staan we nu, tien jaar later?

“Het was zo groot, zo zwart, zo onbekend, ik wilde wegblijven daarvan.” Oud-minister Bos is duidelijk over zijn angsten voor de grote onbekende crisis die hard op de deur klopte.
 Samen met andere Europese politici en toezichthouders stopte hij op kosten van de belastingbetaler honderden miljarden in het redden van banken, om te voorkomen dat de hele boel echt in elkaar klapte. Hoe ging dat nou echt? Hoe neem je een beslissing om miljarden te stoppen in een bank waarvan je niets weet? De Achtste Dag neemt je mee naar de zeven spannendste dagen van 2008.

Na afloop van de documentaire volgt een debat met Bart Snels, financieel woordvoerder voor GroenLinks in de Tweede Kamer, en econoom en hoogleraar Ewald Engelen onder leiding van oud-minister Jan Pronk.

Praktische informatie:

  • Wanneer: donderdag 3 mei 2018, 19.00-20.30 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191
  • Toegang: Kaartjes bestel je hier

Democratie in Debat

Film en debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...