Raad van de Europese Economische Ruimte, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 23 mei 2018
plaats Brussel, België

Voornaamste agendapunten

De zitting zal worden geleid door Emil Karanikolov, Minister van Economische Zaken van Bulgarije, die het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie vertegenwoordigt.De EER-EVA-staten worden vertegenwoordigd door Guðlaugur Þór Þórðarson, Minister van Buitenlandse Zaken van IJsland, die zal worden bijgestaan door Ine Eriksen Søreide, Minister van Buitenlandse Zaken van Noorwegen, en Aurelia Frick, Minister van Buitenlandse Zaken van Liechtenstein.

De EER-Raad zal zich buigen over het algemeen functioneren van de EER-Overeenkomst.

Ook zal een oriënterend debat plaatsvinden over de evaluatie van de Europese toezichthoudende autoriteiten.

Tot slot zal de EER-Raad naar verwachting conclusies aannemen over de volgende onderwerpen:

  • samenwerking in de EER
  • energie en klimaatverandering
  • financiële mechanismen
  • kapitaalcontroles
  • EU-programma's
  • opneming van voor de EER relevante EU-wetgeving
  • handel in landbouwproducten

Politieke dialoog

Vóór de zitting van de EER-Raad zal een informele politieke dialoog met de EER-EVA-staten plaatsvinden. De gevolgen voor de EER-Overeenkomst van de terugtrekking van het VK uit de EU en de gesprekken van de EU met de Westelijke Balkan zullen tijdens de besprekingen centraal staan.

Wat is de EER?

De EER-Raad komt tweemaal per jaar op ministerieel niveau bijeen en geeft politieke sturing aan de ontwikkeling van de EER-Overeenkomst. De EER-EVA-staten worden in de EER-Raad vertegenwoordigd door hun respectieve Ministers van Buitenlandse Zaken. De Europese Unie wordt vertegenwoordigd door het roulerende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en door vertegenwoordigers van de Europese Dienst voor extern optreden en de Europese Commissie.


1.

Meer over...