Aanbeveling 2018/624 - Grensoverschrijdende markttoegang voor onderaannemers en kleine en middelgrote ondernemingen in de defensiesector

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze aanbeveling is op 23 april 2018 gepubliceerd.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Aanbeveling (EU) 2018/624 van de Commissie van 20 april 2018 over grensoverschrijdende markttoegang voor onderaannemers en kleine en middelgrote ondernemingen in de defensiesector

officiële Engelstalige titel

Commission Recommendation (EU) 2018/624 of 20 April 2018 on cross-border market access for sub-suppliers and SMEs in the defence sector
 
Rechtsinstrument Aanbeveling
Wetgevingsnummer Aanbeveling 2018/624
Celex-nummer i 32018H0624

3.

Key dates

Document 20-04-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 23-04-2018; PB L 102 p. 87-94

4.

Wettekst

23.4.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 102/87

 

AANBEVELING (EU) 2018/624 VAN DE COMMISSIE

van 20 april 2018

over grensoverschrijdende markttoegang voor onderaannemers en kleine en middelgrote ondernemingen in de defensiesector

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 292,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In december 2013 heeft de Europese Raad een beter geïntegreerde en duurzamere, innovatievere en meer concurrerende industriële en technologische defensiebasis (EDTIB) tot doel gesteld, om defensievermogens te kunnen ontwikkelen en in stand te houden en de strategische autonomie van Europa en zijn mogelijkheden om in samenwerking met partners actie te ondernemen, te versterken. In dit verband heeft de Europese Raad het belang van grensoverschrijdende markttoegang voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) onderstreept, de Commissie opgeroepen om mogelijke aanvullende maatregelen te onderzoeken voor het openstellen van de toeleveringsketens voor kmo's uit alle lidstaten en erop gewezen dat kmo's een belangrijk onderdeel van de defensietoeleveringsketen vormen en een bron van innovatie en belangrijke aanjagers voor het concurrentievermogen zijn (1).

 

(2)

In het Europees defensieactieplan (EDAP) van 30 november 2016 is aangekondigd dat de Commissie aanbevelingen zou doen om de grensoverschrijdende markttoegang voor kmo's en intermediaire ondernemingen in de defensiesector te vergemakkelijken. Dit is ook bevestigd in de mededeling van de Commissie „Oprichting van het Europees Defensiefonds (2)”, aangenomen op 7 juni 2017.

 

(3)

De Commissie beschouwt concurrerende grensoverschrijdende toeleveringsketens als een essentieel onderdeel van een beter geïntegreerde en meer concurrerende EDTIB en is van mening dat de Europese markt voor defensie-uitrusting kansen moet bieden aan Europese ondernemingen, ongeacht hun omvang of vestigingsplaats.

 

(4)

Deze aanbeveling is opgesteld met inbreng van de adviesgroep van de Commissie voor grensoverschrijdende toegang voor kmo's tot contracten in verband met defensie en veiligheid, die zijn werkzaamheden heeft afgerond en zijn eindverslag in november 2016 heeft gepubliceerd (3), en van deskundigen uit de lidstaten. Zij maakt deel uit van een breed scala van initiatieven en activiteiten van de Commissie ter ondersteuning van kmo's die actief zijn op het gebied van defensie.

 

(5)

Het werk van het Europees Defensieagentschap (EDA) (4) in verband met overheidsopdrachten, vaardigheden, financiering en de capaciteit van kmo's op defensiegebied is meegenomen bij de opstelling van deze aanbeveling (5).

 

(6)

Omdat de industrie, met name de hoofdcontractanten, een belangrijke rol speelt op het gebied van defensie, heeft de Commissie naast het opstellen van deze aanbeveling ook een dialoog met belanghebbenden in de sector opgestart met het oog op het identificeren van en het bereiken van overeenstemming over mogelijke verdere acties die gericht zijn op het scheppen van de omstandigheden voor concurrerende grensoverschrijdende defensietoeleveringsketens.

 

(7)

Acties van de lidstaten zouden de grensoverschrijdende markttoegang voor kmo's en intermediaire ondernemingen in de defensiesector aanzienlijk kunnen verbeteren. Deze aanbeveling moet derhalve een lijst van acties bevatten waarmee een aantal problemen kunnen worden opgelost waar kmo's en intermediaire ondernemingen mee worden geconfronteerd, of waarmee zij worden geholpen om zich te integreren in defensietoeleveringsketens.

 

(8)

Door vroegtijdige informatie over toekomstige bewapeningsplannen en -projecten zouden kmo's en intermediaire ondernemingen beter kunnen anticiperen op marktontwikkelingen en eventueel kunnen deelnemen aan projecten en...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.