Reactie van: WH de Wilde bij: Wet arbeidsmarkt in balans

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: WH de Wilde bij: Wet arbeidsmarkt in balans
Document­datum 20-04-2018
Publicatie­datum 21-04-2018
Van WH de Wilde

2.

Tekst

Vraag1 U kunt reageren op alle onderdelen.

Er is een drietal zaken waar ik op wil reageren:

  • 1. 
    Het is mij niet duidelijk waarom een combinatie van ontslaggronden tot een hogere transitievergoeding moet leiden. In praktijk is er zeer vaak sprake van een combinatie van ontslaggronden, die in elkaars verlengde liggen. De onderbouwing op dit punt vind ik beperkt.
  • 2. 
    De transitievergoeding is te complex geformuleerd voor de eerste 2 jaar. Ik zou willen voorstellen het zo eenvoudig mogelijk te houden, de transitievergoeding pas van toepassing te laten zijn na de proeftijd (maar dan wel met terugwerkende) kracht en net als nu gewoon per 6 maanden 1/6 deel van het maandsalaris.
  • 3. 
    De compensatie voor de transitievergoeding van arbeidsongeschikten bij ontslag na 2 jaar ziekte is echt een gedrocht en is feitelijk het rondpompen van geld. De werkgever moet al gedurende 2 jaar het salaris doorbetalen en betaald via de publieke premie of als verzekeringspremie indirect nog eens 10 jaar door. Kortom, volgens mij is veel eenvoudiger om te stellen dat medewerkers die vanwege arbeidsongeschiktheid worden ontslagen, geen recht hebben op een transitievergoeding. Of de loondoorbetaling te beperken tot 1 jaar en bijvoorbeeld wel recht op een transitievergoeding.

Succes met de wetgeving!

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.