Het Nieuwe Nederlandse Ontwikkelingsbeleid, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 29 mei 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen F. (Farah) Karimi i, M.Ö. (Mahir) Alkaya i, M. (Marhijn) Visser i, A. (Achraf) Bouali i, S.A.M. (Sigrid) Kaag i e.a.
organisatie De Balie i

Live uitzending 20:00 uur

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo.

Terwijl klimaatverandering zich steeds meer manifesteert, ongelijkheid toeneemt, 65 miljoen mensen ontheemd zijn en geopolitieke verhoudingen op scherp staan, zoekt Nederland naar haar rol binnen de ontwikkelingssamenwerking. Met voormalig topdiplomaat en VN-gezant Sigrid Kaag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zijn de verwachtingen hooggespannen over de toekomst van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Naar verwachting presenteert zij in mei haar plannen. Hoe moet het Nederlandse ontwikkelingsbeleid er voor de komende jaren uitzien? In samenwerking met Oxfam Novib en Partos gaat De Balie in gesprek met nationale en internationale experts over de plannen van Kaag en de toekomst van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. En plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking Reina Buijs licht namens het ministerie het belangrijkste document voor de komende vier jaar toe.

Met o.a:

  • Een interview met Reina Buijs, plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat zijn de plannen van het ministerie? En welke doelen hebben zij gesteld?
  • “We can make it in Africa’’. Amadou Kanouté is een veteraan in het Afrikaans maatschappelijk middenveld en weet als geen ander wat er nodig is in de allerarmste landen in Afrika. Hij is directeur van het Pan-Afrikaanse instituut CICODEV dat burgerschap, consumentisme en ontwikkeling stimuleert. Hoe kijkt hij naar Nederlandse ontwikkelingssamenwerking in een veranderende wereld? Hij zal zijn optimistische visie delen over hoe ontwikkeling werkt.
  • Farah Karimi (algemeen directeur Oxfam Novib) en Bart Romijn (directeur Partos) houden de nieuwe plannen van het kabinet kritisch tegen het licht.
  • Mirjam van Reisen is Hoogleraar International Relations, Innovation and Care aan de Universiteit van Tilburg. Ze is voorzitter van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking (COS) van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).
  • Mahir Alkaya is lid van de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking namens de SP en Achraf Bouali is dat namens D66. Welke rol moet de Nederlandse politiek innemen?
  • Marhijn Visser is secretaris Internationaal Economische Zaken bij VNO-NCW. Welke rol speelt het bedrijfsleven in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid?

Onder leiding van Lennart Booij


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...