Brief regering; Uitvoering van de gewijzigde motie Kwint c.s. over secundaire tickethandel aan banden leggen (34775-VIII-34) - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2018

Deze brief is onder nr. 126 toegevoegd aan wetsvoorstel 34775 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2018 i en dossier 34775 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2018.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2018 ; Brief regering; Uitvoering van de gewijzigde motie van het lid Kwint c.s. over secundaire tickethandel aan banden leggen (Kamerstuk 34775-VIII-34)
Document­datum 15-03-2018
Publicatie­datum 19-03-2018
Nummer KST34775VIII126
Kenmerk 34775 VIII, nr. 126
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 775 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2018

Nr. 126 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 maart 2018

Mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, reageer ik met deze brief op het verzoek van het lid Kwint d.d. 21 november jl. waarin hij het kabinet verzoekt om aan te geven hoe en op welke termijn het kabinet uitvoering zal geven aan de aangenomen motie die het lid Kwint heeft ingediend op 13 november jl. tijdens de Cultuurbegroting1.

Ik refereer hier aan de brief met de beantwoording op de vragen over «Woekerhandel in concertkaartjes»(Aanhangsel Handelingen II 2017/18, nr. 811). Daarin heb ik aangegeven dat doorverkoop niet altijd ongewenst is. De mogelijkheid van doorverkoop van tickets heeft positieve kanten bijvoorbeeld als je verhinderd bent of als je op een ander moment - dan die van de primaire verkoop - een kaartje wilt bemachtigen. Ook heb ik aangegeven dat ik, samen met de staatsecretaris van EZK, gesprekken zal voeren met de sector over de geschetste problemen, de omvang en oorzaken daarvan, omdat ik inzie dat de huidige gang van zaken weerstand oproept.

Wij hebben een overzicht gemaakt van te consulteren marktpartijen en zijn inmiddels begonnen met het voeren van deze gesprekken. Zo is er contact geweest met de popcoalitie over dit onderwerp en is er met een aantal spelers gesproken uit het veld en marge van Eurosonic Noorderslag en is gesproken met o.m. de ACM, eBay en Marktplaats. In dit stadium vind ik het te vroeg om conclusies te trekken, maar uit de tot nog toe opgehaalde informatie lijkt het er op dat het in de sport- en cultuursector gaat om twee gesignaleerde problemen:

    • fraude bij doorverkoop van valse tickets
    • opkoop van (grote) partijen tickets om deze vervolgens door te verkopen voor veel hogere prijzen

In de komende maanden zullen de overige gesprekken plaatsvinden. Het gaat o.m. om de Vereniging van Evenementenmakers, Ticketmaster en Mojo, Music Manager Forum NL, de beroepsvereniging voor muzikanten en de KNVB. Daarbij is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die er zijn om eventuele knelpunten aan te pakken en of er sprake is van witte vlekken. Ik denk hierbij nadrukkelijk ook aan maatregelen die partijen uit het veld zelf kunnen nemen om voorgenoemde problemen aan te pakken. Ik vind het positief dat de markt al initiatieven neemt. Zo heeft de sector bijvoorbeeld de website weetwaarjekoopt.nl gelanceerd om consumenten voor te lichten en maken sommige artiesten waaronder Youp van het Hek en Jochem Meijer, gebruik van blockchaintechnologie om doorverkoop van hun kaartjes tegen te gaan. Hierbij is het van belang na te gaan in welke mate consumenten voldoende handvatten hebben om zelf actie te ondernemen.

Het aantal partijen dat met dit vraagstuk te maken heeft is groot en de belangen zijn divers. Voor het voeren van de verdere gesprekken en het opstellen van een degelijke analyse is tijd nodig. Ik verwacht daarom in het najaar van 2018 een reactie naar Uw Kamer te kunnen sturen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Noot 1

Gewijzigde motie van het lid Kwint c.s. Voorgesteld tijdens het Wetgevingsoverleg over de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) van 13 november 2017 (Kamerstuk 34 775 VIII, nr. 34)


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.