Socrateslezing door Stine Jensen, Amsterdam

datum 27 mei 2018 15:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen H. (Hedy) d' Ancona i, E.R. (Ewald) Engelen e.a.
organisatie De Rode Hoed

Sinds #metoo is er meer dan ooit publieke aandacht voor seksueel geweld. Hoe kan het dat machtswellust en -misbruik nog altijd onze menswaardigheid ondermijnen? Filosoof en programmamaker Stine Jensen gaat in haar Socrateslezing in op mannelijkheid, vrouwelijkheid, seksualiteit en beeldvorming na #metoo.

De ene na de andere (machtige) man en iets minder vaak een vrouw wordt publiekelijk veroordeeld voor grensoverschrijdend seksueel en intimiderend gedrag. Maar hoe nu verder? Wat betekent het om man of vrouw te zijn en 'mag' je überhaupt nog van man of vrouw spreken?

"#metoo gaat niet over erotiek, maar over macht. En als #metoo iets voor elkaar heeft gekregen, dan is het wel de moed van velen om zich nu uit te durven uitspreken," schreef Jensen eerder al. Maar, vraagt zij zich af, "Is er sinds #metoo iets fundamenteel veranderd? Zo nee, zou dat wel moeten? En wat en hoe dan?"

14.15 uur inloop met koffie of thee

15.00 - 16.45 uur lezing

Over de Socrateslezing

De Socrateslezing wordt sinds 1984 één of twee keer per jaar georganiseerd door het Humanistisch Verbond. De lezing geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Onder anderen Joris Luyendijk, Hedy d'Ancona, Paul Cliteur, Ewald Engelen, Maajid Nawaz, Louise Fresco en Bas Heijne gingen Stine Jensen voor. Lees meer over voorgaande edities op humanistischverbond.nl/socrateslezing.

Foto: Valerie Granberg

Organisatie: Humanistisch Verbond


1.

Meer over...