Initiatiefwet besproken over schrappen van verplichte diagnostische toets
Vandaag werd het wetsvoorstel besproken waarin de mogelijkheid wordt geschrapt dat de regering scholen kan verplichten om een diagnostische toets af te nemen. Het initiatiefwetsvoorstel is ingediend door Tweede Kamerleden Rog (CDA) en Bisschop (SGP).
Diagnostische toetsen kunnen nuttig zijn om vast te stellen aan welke kennis of vaardigheden het bij een leerling ontbreekt. De regering heeft nu de wettelijke bevoegdheid om met een algemene maatregel van bestuur scholen in het voortgezet onderwijs te verplichten om diagnostische toetsen taal en rekenen af te nemen. Rog en Bisschop vinden dit ongewenst: zo'n verplichting zou via een wetsvoorstel moeten worden ingevoerd.
In het regeerakkoord is afgesproken dat de wettelijke basis voor de diagnostische toets zou worden geschrapt. Minister Slob heeft echter aangegeven dat hij deze wettelijke basis niet zou schrappen, maar dit wilde overlaten aan de initiatiefnemers van het wetsvoorstel.
Op 13 maart stemt de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel.
Klik hier om het debat te bekijken.
- 1.Michel Rog (1973) was van 20 september 2012 tot 12 januari 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA. Daarna was hij van december 2020 tot november 2021 wethouder in Haarlem. Sinds oktober 2024 is bij burgemeester van Bloemendaal. De heer Rog was in 2008-2012 voorzitter van CNV Onderwijs. Daarvoor was hij vakbondsbestuurder en teamleider burgerluchtvaart bij vakbond De Unie en leraar maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Als Kamerlid was hij woordvoerder onderwijs van de CDA-fractie. De heer Rog was voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van de parlementaire ondervragingscommissie Ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen.