Reactie van: klachtenoverdezorg (e.m. Barendsen) bij: Wet modernisering tuchtrecht Wet BIG

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: klachtenoverdezorg (e.m. Barendsen) bij: Wet modernisering tuchtrecht Wet BIG
Document­datum 01-10-2015
Publicatie­datum 21-02-2018
Van klachtenoverdezorg (e.m. Barendsen)

2.

Tekst

Vraag5 In het voorgestelde artikel 78a Wet BIG (art. I, onder VV) wordt de mogelijkheid geïntroduceerd om een beroepsbeoefenaar te gelasten zijn beroepsuitoefening onmiddellijk te beëindigen. Een dergelijke last kan worden gegeven indien voortzetting van de beroepsuitoefening naar verwachting een gevaar voor personen oplevert. De last duurt totdat de tuchtrechter over het functioneren van de beroepsbeoefenaar een oordeel heeft gegeven. Dat biedt de mogelijkheid een beroepsbeoefenaar in zeer ernstige gevallen te dwingen de beroepsactiviteiten op uiterst korte termijn te staken.

Lijkt u dat de mogelijkheid van een Last tot Onmiddellijke Beëindiging van de Beroepsuitoefening om in ernstige gevallen een beroepsbeoefenaar het werken te beletten totdat de tuchtrechter een oordeel heeft gegeven over het functioneren van de beroepsbeoefenaar een goed middel of ziet u andere, minder ingrijpende mogelijkheden om het beoogde doel te bereiken?

Nee, er mogen geen minder ingrijpende mogelijkheden bestaan. Een beroepsoefenaar die zich misdraagt behoort te worden ontslagen en op een zwarte lijst te worden geplaatst!

Vraag7 Is het u voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel beoogt en zo niet, op welke onderdelen denkt u dat het wetsvoorstel verbeterd of verduidelijkt kan worden?

Het is absoluut noodzakelijk dat mentoren die over zorgbeslissingen gaan en disfunctioneren onder het tuchtrecht moeten vallen. Er bestaan casus dat mentoren zich misdragen en zich bemoeien met medicatie waardoor ouderen ernstig worden benadeeld. Dan vind ik dat verzorgende die als evv er werken en zich misdragen ook onder het tuchtrecht moeten vallen. Er is een casus bekend van psychische mishandeling door pesterijen uitgevoerd door een verzorgende die dus nu nog niet kan worden aangepakt doordat verzorgende nog niet onder het tuchtrecht vallen.

Vraag8 Zijn er onderdelen in het ontwerp die naar uw mening beter anders geregeld kunnen worden om de doelstellingen van dit wetsontwerp te realiseren?

Mentoren en verzorgende moeten ook onder het tuchtrecht vallen. Dit is absoluut noodzakelijk om misstanden die nu nog heel moeilijk via de rechter moeten worden betwist, horen onder het tuchtrecht te worden ingedeeld.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.