Reactie van: MEd W. Beens bij: Wet op het lerarenregister

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: MEd W. Beens bij: Wet op het lerarenregister
Document­datum 28-01-2015
Publicatie­datum 21-02-2018
Van MEd W. Beens

2.

Tekst

Vraag1 Denkt u dat met het voorgestelde wettelijk verplichte lerarenregister leraren adequaat worden gestimuleerd om stelselmatig te werken aan hun professionele ontwikkeling?

Nee, waarschijnlijk gaan ze kijken wat net moet, en daaraan voldoen.

Vraag2 Denkt u dat de drie elementen van het wetsvoorstel - lerarenregister, omschrijving van het beroep en professionele ruimte - bijdragen aan versterking van de positie van leraren in de school?

Nee, we zijn in loondienst, de directie heeft de leraar aangenomen, en moet de kwaliteit bewaken.

Vraag3 Denkt u dat met het zichtbaar maken van de mate waarin onderwijs wordt gegeven door leraren die nog aan de bekwaamheidseisen moeten voldoen, in het voortgezet onderwijs voldoende stimulans ontstaat om het onbevoegd lesgeven terug te dringen?

Nee, als er een leraren te kort is zal de overheid dat proberen op te lossen, en wel op korte termijn. Het verleden heeft meen ik, voldoende laten zien dat dan iedereen kennelijk mag lesgeven.

En daar willen we nu juist van af. Het gaat om onze kinderen en dus onze toekomst!

Vraag4 Ziet u de opname van de artikelen die zien op de vorm en inhoud van het lerarenregister in de Wet op het onderwijstoezicht als passend?

Nee.

Vraag5 Op basis van welke aanduiding van hun positie kan dit voorstel het beste recht doen aan de zij-instromers in het mbo?

  • zie toelichting op vraag 5 onder documenten.

Ik geef geen les in het MBO. Ik vind het dan ook erg moeilijk daarover een mening te hebben.

Al lijkt me een lerarenregister (onzin mijns inziens) een register van gediplomeerde leraren.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.