Reactie van: ing. JM Welles bij: wetswijziging Engels, Duits en Frans als deelvoertaal in het po

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: ing. JM Welles bij: wetswijziging Engels, Duits en Frans als deelvoertaal in het po
Document­datum 16-04-2014
Publicatie­datum 21-02-2018
Van ing. JM Welles

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw mening over het wetsvoorstel om scholen de mogelijkheid te bieden om tot 15 % van de lestijd in het Engels, Duits of Frans aan te bieden?

Op zich een hartstikke goed voorstel. Alleen de taal Frans vind ik een slechte keus. Ik snap dat dit één van de drie werktalen is binnen de Europese Unie, maar praktisch gezien hebben kinderen er weinig aan. Voor Duits geldt dit nog enigszins omdat we met deze buur een grote landsgrens hebben en er daarom vooral voor de scholen in de grensstreken best aandacht besteed mag worden om de werkgelegenheid op latere leeftijd te bevorderen.

Verder lijkt het me beter om met het oog op de toekomst meer nadruk te leggen op de Engelse taal. Zolang iedereen binnen de EU twee talen spreekt, namelijk de moedertaal en Engels, kan iedereen zich binnen de EU verstaanbaar maken en verdwijnen hiermee de taalbarrières. Als elk land een keuze gaat maken op basis van de buurlanden ontstaat er een wirwar van talen en wordt er nog steeds geen nadruk gelegd op die o zo belangrijke tweede voertaal, namelijk het Engels!

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.