Reactie van: H Daale bij: Wetsvoorstel en ontwerpbesluit halvering collegegeld

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: H Daale bij: Wetsvoorstel en ontwerpbesluit halvering collegegeld
Document­datum 12-01-2018
Publicatie­datum 21-02-2018
Van H Daale

2.

Tekst

Vraag1 Wat vindt u van het wetsvoorstel?

Prima om zo een stimulans te geven aan de instroom in het hbo en wo. Zeker voor de Ad kan het helpen, bij jongeren die kijken naar wat het financieel betekent om een opleiding te beginnen, en daarvoor geld moeten lenen. Ook voor ouders kan het meehelpen om hun kinderen te stimuleren door te studeren.

Alleen een vraag over de halvering voor deeltijd en duaal in het hbo. Het wettelijk collegegeld kent daarbij een bandbreedte met twee bedragen. Ik neem aan dat die bedragen allebei worden gehalveerd. Maar stel dat hogeschool X in 2017 bijvoorbeeld 1800 euro vroeg, mag deze instelling dan in 2018 niet meer dan 900 euro vragen? De bovengrens wordt namelijk 2060/2=1030 euro. De hogeschool kan dus gaan zitten op die 1030 euro, als zijnde nog een kleine compensatie extra (naast wat de overheid al compenseert in de rijksbekostiging, de lump-sum).

Ik realiseer me dat dit een onderdeel van het instellingsbeleid is, maar het is mogelijk toch een aandachtspunt.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.