Reactie van: Interstedelijk Studenten Overleg (Reactie ISO wetsvoorstel halvering collegegeld E.J. van Broekhoven) bij: Wetsvoorstel en ontwerpbesluit halvering collegegeld

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Interstedelijk Studenten Overleg (Reactie ISO wetsvoorstel halvering collegegeld E.J. van Broekhoven) bij: Wetsvoorstel en ontwerpbesluit halvering collegegeld
Document­datum 09-01-2018
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Interstedelijk Studenten Overleg (Reactie ISO wetsvoorstel halvering collegegeld E.J. van Broekhoven)

2.

Tekst

Vraag1 Wat vindt u van het wetsvoorstel?

Halvering van het collegegeld is voor aankomende studenten natuurlijk altijd leuk, maar onze vraag is of dit daadwerkelijk de toegankelijkheid gaat verbeteren en of hierdoor de ongelijke kansen afnemen. Moet hiervoor daadwerkelijk dit alles worden opgezet en gewijzigd of zijn er ook andere, bekendere, oplossingen om dit probleem tegen te gaan? Wij zijn van mening van wel. Deze maatregel lost de schadelijke gevolgen van het leenstelsel bij lange na niet op. Studenten worden blij gemaakt met een dooie mus en deze tegemoetkoming is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Studenten moet zich nog steeds heel diep in de schulden steken om te kunnen studeren.

Ook zorgt deze maatregel er voor dat studenten alsnog niet 'verkeerd kunnen kiezen'. Mocht een student stoppen na twee maanden omdat hij/zij de opleiding niet bij zich vindt passen of er toch iets anders van had verwacht en vervolgens in het jaar daarop zich wil inschrijven voor een nieuwe studie, dan krijgt hij/zij niet de nog openstaande halvering (van tien maanden). Het gaat hier om veel geld en de student kan hierdoor zomaar besluiten toch maar de opleiding af te maken die in the end eigenlijk helemaal niet bij hem/haar past.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.