Reactie van: VBS (P Warnders) bij: Wetsvoorstel kleine klassen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: VBS (P Warnders) bij: Wetsvoorstel kleine klassen
Document­datum 11-02-2016
Publicatie­datum 21-02-2018
Van VBS (P Warnders)

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op het voorstel?

Het voorstel oogt sympathiek. Maar het druist wel in tegen de vrijheid van inrichting van het onderwijs.

Een school kan goede argumenten hebben te werken met grotere klassen. Overigens is ook niet overtuigd aangetoond dat kleinere klassen beter zijn voor de leerlingen; onderzoeken spreken elkaar hierin tegen.

Terecht wordt gesteld dat extra financiële middelen nodig zijn. Maar het oormerken van deze extra financiële middelen via een specifieke doeluitkering druist in tegen de gedachte van de lumpsum financiering.

Het wetsvoorstel lijkt het onmogelijk te maken, dat scholen hun onderwijs inrichten met behulp van bijvoorbeeld klassenassistenten. Onduidelijk is verder, hoe de wijziging van de definitie leraar/leerling ratio doorwerkt in de bekostiging. Betekent dit dat een school een keuze moet maken tussen bijvoorbeeld een leerkracht en een intern begeleider? Zeker voor kleinere scholen kan dit betekenen dat ze hier keuzes moeten maken, die de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs niet ten goede komen.

Alles afwegend is VBS geen voorstander van dit wetsvoorstel. Temeer daar uit de beantwoording van recente Kamervragen blijkt, dat de gemiddelde groepsgrootte al rond de 23 schommelt.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.