Reactie van: A.B. Mulder bij: Wetsvoorstel kleine klassen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: A.B. Mulder bij: Wetsvoorstel kleine klassen
Document­datum 08-01-2016
Publicatie­datum 21-02-2018
Van A.B. Mulder

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op het voorstel?

Fijn dat hier aan gewerkt wordt! Ik ben zelf leerkracht in de onderbouw en heb regelmatig klassen van 30 tot 33 kinderen. Je hebt dan echt minder aandacht voor de individuele leerlingen, en dat gaat echt ten koste van hun ontwikkeling. Het is eigenlijk best erg dat je als leerkracht blij bent als er een aantal kinderen ziek zijn. de sfeer in de klas is dan vaak beter, ook door de ruimte die de kinderen dan letterlijk hebben. Ook bij mijn eigen kinderen merk ik het verschil in klassensfeer tussen de groep van 33 en van 18. De groep van 18 kan goed met elkaar opschieten, en in die van 33 zijn er veel groepjes die elkaar tegen werken. Wat mij betreft zo snel mogelijk kleinere groepen, daar heeft iedereen baat bij! Desnoods wat minder ib tijd en tijd voor de onderbouwcoordinator, dat hoeft wat mij betreft geen 2 dagen per week nodig te zijn.

Vraag2 Heeft u nog suggesties of eventuele verbeteringen vanuit de onderwijspraktijk?

De letterlijke ruimte waarin de kinderen verblijven, moeten leren, werken en spelen moet ook voldoende groot zijn, zodat er minder conflicten ontstaan zoals je liep mijn toren omver, je stond op mijn hand, ga eens aan de kant, zo kan ik er niet bij etc... Dan is er ook ruimte voor rustige plekken, daar hebben kinderen ook behoefte aan. Bedenk eens hoeveel m2 een werknemer in een kantoor heeft en hoe weinig dat in de een klaslokaal is. Werken, spelen, eten en drinken etc op iets meer dan 1 m2 vrije beschikbare ruimte per kind is echt te weinig!

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.