Reactie van: Stichting Kindante (JJ Weijman) bij: Wetsvoorstel kleine klassen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Stichting Kindante (JJ Weijman) bij: Wetsvoorstel kleine klassen
Document­datum 14-01-2016
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Stichting Kindante (JJ Weijman)

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op het voorstel?

Duidelijk moge zijn dat in het kader van de opdracht vanuit passend onderwijs een maximale groepsgrootte een belangrijk instrument is om deze kwalitatief goed vorm te geven. Echter: nu is het de verantwoordelijkheid om haar personele formatie in te zetten conform het door de school gekozen en de MR bekrachtigde schoolorganisatie om daarmee vorm te geven aan het binnen het schoolplan en schoolondersteuningsprofiel berschreven schoolconcept. Die verantwoordelijkheid wordt met het nu voorliggende wetsvoorstel geen recht gedaan. Scholen worden daardoor gedwongen om hun personele formatie volledig in te zetten op het groepsonderwijs. De vrijheid om personeel in te zetten in de vorm van ondersteuning en specialisten wordt daarmee ernstig beknot.

Vraag2 Heeft u nog suggesties of eventuele verbeteringen vanuit de onderwijspraktijk?

De bekostigingssystematiek doet op dit moment geen recht aan de werkelijke kosten binnen het primair onderwijs. Wijzigingen daarin in de vorm van een reële dekking van de daadwerkelijke kosten (inclusief zwangerschapsveloven, duurzaamheidsregeling, gemiddelde gewogen personele lasten) is een voorwaarde om tot een betere formatietoedeling te komen. Met name in krimpgebieden is de verhouding zoek. daarboven op komt dat door rechtspositiebesluiten en cao's een zodanige ondoorzichtige systematiek van werktijdfactoren is ontstaan dat grote groepen daar een rechtstreeks gevolg van zijn.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.