Reactie van: pcbs de Librije (dhr T.M. Kuperus) bij: Wetsvoorstel kleine klassen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: pcbs de Librije (dhr T.M. Kuperus) bij: Wetsvoorstel kleine klassen
Document­datum 17-01-2016
Publicatie­datum 21-02-2018
Van pcbs de Librije (dhr T.M. Kuperus)

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op het voorstel?

Goede bedoeling maar het effect zal hele vervelende bijwerkingen opleveren die voor de leerkrachten ook niet goed zijn. Als dit een wettelijke bepaling wordt zullen er ongewild veel meer combinatiegroepen verschijnen in het Nederlandse onderwijs.

Combinatiegroepen zijn voor leerkrachten ook behoorlijk taakverzwarend. De mogelijkheid om extra ondersteuning te bieden bij grote groepen in de vorm van onderwijsassistent uren is dan waarschijnlijk niet meer betaalbaar.

Het is zeer onwenselijk om het wettelijk te regelen op alleen het aantal leerlingen. De werkdruk wordt absoluut niet alleen veroorzaakt door het aantal leerlingen. Een groep van 20 leerlingen kan aanzienlijk zwaarder zijn als hier bijvoorbeeld de nodige gedragsproblematiek in zit.

Met een dergelijke wet zouden we de organisatie van de scholen onnodig op slot zetten en kunnen we als team niet samen de beste oplossing zoeken.

Vraag2 Heeft u nog suggesties of eventuele verbeteringen vanuit de onderwijspraktijk?

Laat het probleem bij de werkvloer door de PMR hierin een beslissende rol te geven.

Zorg voor de mogelijkheid om extra onderwijsassistenten aan te stellen, bijvoorbeeld 1 op elke 2 of drie groepen. Dat helpt een leerkracht veel meer om de druk die vanuit bijvoorbeeld passend onderwijs komt, op te vangen.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.