Reactie van: mevrouw s van luijt bij: Wetsvoorstel kleine klassen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: mevrouw s van luijt bij: Wetsvoorstel kleine klassen
Document­datum 17-01-2016
Publicatie­datum 21-02-2018
Van mevrouw s van luijt

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op het voorstel?

Ik ben het er 100% mee eens dat kleinere klassen beter zijn voor zowel leerlingen als leerkracht. Het draagt zeer zeker bij aan werkdrukvermindering en de kinderen krijgen meer aandacht en worden mee gezien waardoor ook resultaten zullen verbeteren. Maar ik begrijp niet hoe men die in de praktijk ziet. Ik heb nu een klas met 31 leerlingen. Waar laat ik mijn overige leerlingen die straks teveel zijn??? Een klas splitsen lijkt me wat formatie betreft niet haalbaar. Mijn overige kinderen bij een collega neer zetten zodat hij opeens een combinatie klas moet draaien lijkt me ook onmogelijk. Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat een paar leerlingen opeens niet meer bij hun eigen groep zitten. Wat doe je als je 29 kinderen (straks 23) hebt en er komt door verhuizing een leerling bij? Weiger je die? kortom ik begrijp niet goed hoe men dit in de praktijk voorzich gaat zien.

Vraag2 Heeft u nog suggesties of eventuele verbeteringen vanuit de onderwijspraktijk?

Veel meer formatie geven aan scholen, zodat er ruime keuzes gemaakt kunnen worden in klassenverdeling. Ook kunnen er dan onderwijsassistenten aangetrokken worden die structureel extra handen in een groep zijn. Extra informatie zou ook ingezet kunnen worden voor een leerkracht die niet aan een groep gebonden is, maar zou kunnen invallen in groepen terwijl de leerkracht een leerlingbespreking heeft met de ibér, of die kinderen met een eigen leerlijn instructie kan geven die niet binnen een groep te realiseren is, kindgesprekken houden, etc. Wat zou dit alles een werkdrukvermindering geven!

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.