Reactie van: S Weytmans bij: Wetsvoorstel kleine klassen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: S Weytmans bij: Wetsvoorstel kleine klassen
Document­datum 18-01-2016
Publicatie­datum 21-02-2018
Van S Weytmans

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op het voorstel?

In de 30 jaar dat ik nu voor de klas sta, heb ik telkens weer ervaren dat meer dan 24 kinderen in de klas gewoon te veel is om goed les te kunnen geven. Niet alleen krijgen sommige kinderen te weinig aandacht, met de huidige normen hebben de kinderen ook letterlijk te weinig ruimte in het lokaal. Dit laatste brengt een hoop extra onrust met zich mee, vooral ook omdat kinderen steeds minder gewend zijn samen te werken, spelen en delen....

Vraag2 Heeft u nog suggesties of eventuele verbeteringen vanuit de onderwijspraktijk?

Het zou goed zijn om oudere leerkrachten de mogelijkheid te geven hun kennis over te dragen op de nieuwe generatie leerkrachten. Vooral in de groepen 1 en 2 dreigt op korte termijn veel kennis en ervaring verloren te gaan nu de ' Klossers' gaan stoppen en de studenten op de Pabo veel te weinig bagage meekrijgen om de jonge kinderen goed te kunnen begeleiden. En een goede basis is nog steeds de belangrijkste pijler voor een goede verdere schoolcarrière van een kind. Op dit moment worden de kleuterklassen vaak 'volgepropt' omdat men kiest voor minder grotere groepen in de hogere leerjaren. Dit terwijl in de kleutergroepen juist meer handen in de groep nodig zijn (of minder kinderen) om alles in goede banen te kunnen leiden!

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.