Reactie van: De Hoge Waai (R.Th.P. Smeulders) bij: Wetsvoorstel kleine klassen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: De Hoge Waai (R.Th.P. Smeulders) bij: Wetsvoorstel kleine klassen
Document­datum 25-01-2016
Publicatie­datum 21-02-2018
Van De Hoge Waai (R.Th.P. Smeulders)

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op het voorstel?

Het uiteindelijk verkleinen van de (gemiddelde) groepsgrootte wordt afdoende onderbouwd. Echter het vastleggen van de maximale norm van 29 zal op veel plaatsen in kleinere scholen leiden tot het verplicht samen moeten voegen van groepen, dan wel het opsplitsen van een groep van 30. Elke grens is daarbij arbitrair; als de grens op 35 ligt kan het binnen een school ook leiden tot het verplicht moeten kiezen van een slechte variant. Van de andere kant zonder grens.....

Vraag2 Heeft u nog suggesties of eventuele verbeteringen vanuit de onderwijspraktijk?

Mijn voorstel zou zijn om te handelen zoals binnen inspectie op dit moment ook de beleidslijn is; "Pas toe of leg uit". M.a.w. prima om een maximum van 29 aan te houden maar sta toe dat op schoolniveau beredeneerd wordt afgeweken. Ik denk dat ouders én leerkrachten voldoende deskundig, mondig en inventief zullen zijn om de beste oplossing binnen hun school voor dat schooljaar op te kunnen stellen.

Niemand heeft daarbij iets aan het opnemen in de bekostigings-voorwaarden van een school. Wie wordt daarvan uiteindelijk de dupe; juist het kind dat de school in zijn dorp ziet verdwijnen.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.