Reactie van: Slim Fit Onderwijs (drs M Berendse) bij: Wetsvoorstel kleine klassen

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Slim Fit Onderwijs (drs M Berendse) bij: Wetsvoorstel kleine klassen
Document­datum 08-02-2016
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Slim Fit Onderwijs (drs M Berendse)

2.

Tekst

Vraag1 Wat is uw reactie op het voorstel?

Het voorstel is gebaseerd op primair onderwijs dat georganiseerd is volgens het leerstofjaarklassensysteem. Er zijn alternatieven beschikbaar zoals uitgevoerd onder de Innovatieimpuls Onderwijs. Voor PO was dat Slim Fit. Hierbij de link naar de effectrapportage daarvan http://www.innovatieimpulsonderwijs.nl/wp-content/uploads/2015/04/Publieksversie_Primair-Onderwijs.pdf

Als je het onderwijs anders organiseert komt de leerkracht-leerling ratio in een ander perspectief. De instructiegroepen worden veel kleiner terwijl leerkracht leerling ratio stijgt omdat in de grotere basis organisatie eenheid taken en rollen anders worden verdeeld onder het beschikbare onderwijspersoneel. Alle aandacht en middelen gaan hierbij naar de versterking van het primair proces. Het voorliggende voorstel beoogt ook de versterking van het primair proces, maar zal in scholen die het onderwijs anders organiseren inefficiënt en ineffectief blijken te zijn.

Met deze traditionele oplossing binnen traditioneel denken verbeter je de kwaliteit binnen het primair proces niet. Passend onderwijs kan beter worden gerealiseerd wanneer het oude denken in aanpassingen binnen het leerstofjaarklassensysteem wordt los gelaten.

Vraag2 Heeft u nog suggesties of eventuele verbeteringen vanuit de onderwijspraktijk?

zie hiervoor

http://www.innovatieimpulsonderwijs.nl/wp-content/uploads/2015/04/Publieksversie_Primair-Onderwijs.pdf

en

http://www.innovatieimpulsonderwijs.nl/wp-content/uploads/2015/03/Samenvatting_kwalitatief_onderzoek_IIO.pdf

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.