Reactie van: Schreurs Makelaardij in hard- en software (Drs P.H. Schreurs) bij: Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Schreurs Makelaardij in hard- en software (Drs P.H. Schreurs) bij: Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..
Document­datum 21-08-2015
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Schreurs Makelaardij in hard- en software (Drs P.H. Schreurs)

2.

Tekst

Vraag1 Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.

Het sleepnet

------------

Door het in bulk aftappen van communicatie schendt de overheid het briefgeheim.

Voor ieder weldenkend mens is het duidelijk dat het briefgeheim betrekking heeft op alle communicatievormen en niet alleen op papieren brieven in een enveloppe met een postzegel.

De overheid doet hiermee een hele grote claim op in haar gesteld vertrouwen. Echter, de overheid komt in de verleiding om de informatie ook te gebruiken de diplomatieke situaties, bedrijfs(research)spionage enz. Ambtenaren komen in de verleiding om de informatie voor persoonlijke doeleinden aan te wenden, bijvoorbeeld voorkennis op de beurs, echtgenote in de gaten houden enz.

Personen, bedrijven en andere organisaties zullen (terecht) hun vertrouwen in de overheid naar beneden bijstellen. De overheid ondermijnt zo haar eigen maatschappelijk draagvlak.

Personen, bedrijven en andere organisaties zullen een keuze moeten maken: A) of zich volledig kwetsbaar opstellen (n.b. een asymetrische situatie, want de overheid houdt zelf heel veel eigen informatie geheim voor haar burgers), B) geen vertrouwelijke zaken meer communiceren via internet (n.b. hetgeen schadelijk is voor de economie) of C. zichzelf verdedigen (n.b. met cryptografie enz).

De partijen die de overheid het liefste aftapt zullen als eersten tot cryptorgrafie overgaan, waardoor het bulktappen aan effectiviteit inboedt.

Toezicht

--------

Het voorgestelde toezicht op de geheime diensten is strijdig met het principe van scheiding der machten. Het is een klein staatsgreepje op een klein onderdeel van de staat.

Uitwisseling met buitenlandse diensten

--------------------------------------

De schending van het digitale briefgeheim ondermijnt de legitimiteit van en het vertrouwen in de overheid. Tevens ondermijnt het het vertrouwen in digitale communicatie, hetgeen schadelijk is voor onze economische ontwikkeling.

Drs. P.H. Schreurs

beëdigd makelaar in hard- en software

ex-hoofdbestuurslid van het Nederlands Genootschap voor Informatica

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.