Reactie van: N H Overweg bij: Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: N H Overweg bij: Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..
Document­datum 01-09-2015
Publicatie­datum 21-02-2018
Van N H Overweg

2.

Tekst

Vraag1 Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.

Het sleepnet

------------

Zowel Tele2 als KPN hebben zich uitgesproken tegen het uitbreiden van de aftap-bevoegdheden. Los van de grove burgerrechten overschrijdingen ligt daar ook een van de grootste problemen: de Tech-industrie. In een steeds sneller ontwikkelende wereld, waar meer online dan offline geproduceerd en geconsumeerd wordt is een verregaande vrijheid om af te tappen gelijk aan het kreupel maken van de tech-industrie. Daar waar burgers niet snel de moeite zullen nemen om op te komen voor hun privacy ligt dat bij bedrijven toch vaak anders. Het uitbreiden van aftap-bevoegdheden zal Nederland effectief een no-go area maken voor bedrijven en daarmee niet alleen bedrijven stimuleren om elders hun geluk te zoeken, maar ook onze export op lange termijn heftig beperken.

Toezicht

--------

Een rechtssysteem waar politici uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht hebben valt moeilijk een democratie te noemen.

Uitwisseling met buitenlandse diensten

--------------------------------------

In het verleden is er aan het ligt gekomen dat buitenlandse inlichtingendiensten gebruik hebben gemaakt van hun macht om de economische positie van hun land te verbeteren. Met name Amerika staat hier sterk bekend om (vanwege wat ze bijvoorbeeld in Brazilië gedaan hebben).

Zonder duidelijke regels en richtlijnen die de toegang van buitenlandse diensten sterk beperken, wordt de handelspositie van alle Nederlandse bedrijven sterk negatief beïnvloed.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.