Reactie van: Ing. E van Birgelen bij: Conceptwetsvoorstel aanpassing bewaarplicht telecommunicatiegegevens

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Ing. E van Birgelen bij: Conceptwetsvoorstel aanpassing bewaarplicht telecommunicatiegegevens
Document­datum 07-12-2014
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Ing. E van Birgelen

2.

Tekst

Vraag1 Graag uw reactie op de inhoud van het ontwerpwetsvoorstel en de memorie van toelichting

Net als de vorige wetgeving op dit gebied, zal ook deze wet door het Europese Hof als ongrondwettelijk worden aangemerkt daar aan de gewraakte punten niets verandert. En terecht: de gehele bevolking wordt gecontroleerd en gecriminaliseerd omwille van het immer groeiende opsporingsspook. Opsporing mag nimmer ten koste gaan van de privacy en grondwettelijke burgerrechten van onschuldige burgers. Daarnaast is niet aangetoond dat informatie in massale hoeveelheden leidt tot snellere of betere opsporing - eerder omgekeerd. Massale hoeveelheden gegevens leiden er vaker toe dat nuttige informatie lastiger te vinden is en langer verborgen blijft! Ik wil dan ook de minister oproepen de ingeslagen weg te verlaten onder het motto "beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald". Dataretentie van onschuldige burgers kan en mag niet en is nutteloos, en de huidige maatschappij mag een dergelijke inperking van de burgerrechten niet accepteren!

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.