Reactie van: Amstelwijs (F.N. Cornet) bij: Wetsvoorstel Samenwerkingsschool

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Amstelwijs (F.N. Cornet) bij: Wetsvoorstel Samenwerkingsschool
Document­datum 31-10-2014
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Amstelwijs (F.N. Cornet)

2.

Tekst

Vraag1 Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om in gebieden met leerlingendaling samenwerkingsscholen te vormen?

Ja

Vraag2 Denkt u dat dit wetsvoorstel het voldoende aantrekkelijk maakt voor informele samenwerkingsscholen om onder de nieuwe wettelijke regeling te vallen?

Nee. Deze wetgeving is specifiek gericht op gebieden waar krimp is. Echter, er is ook behoefte aan samenwerkingsscholen in gebieden waar nog geen leerlingendaling plaatsvindt of waar sprake is van (lichte) groei. In deze twee laatste situaties blijft het onderwijsveld veroordeeld tot informele samenwerking.

Voor de woningbouwcrisis verschenen er nieuwbouwwijken waarin meerdere scholen gesticht werden. Nu, na de woningbouwcrisis, zijn er minder grootschalige nieuwbouwwijken die plaats bieden aan slechts één school. Dan is het niet wenselijk als bijzonder en openbaar onderwijs de concurrentie aangaan of ouders niet kunnen kiezen, omdat er maar één denominatie beschikbaar is. Dan moeten beide denominaties de samenwerking aangaan om onderwijs te bieden dat aansluit bij de onderwijsvraag van ouders.

De ontwikkeling van minder grootschalige nieuwbouwwijken is in dit wetsvoorstel helaas niet meegenomen. Het wetsvoorstel is dus al verouderd nog voordat er over gestemd wordt.

Vraag3 Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende garanties voor ouders met kinderen op samenwerkingsscholen dat de identiteit van het bijzonder onderwijs en het openbare karakter van het onderwijs overeind blijven?

Ja

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.