Reactie van: Stichting Kindante (JJ Weijman) bij: Wetsvoorstel Samenwerkingsschool

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Stichting Kindante (JJ Weijman) bij: Wetsvoorstel Samenwerkingsschool
Document­datum 03-11-2014
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Stichting Kindante (JJ Weijman)

2.

Tekst

Vraag1 Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om in gebieden met leerlingendaling samenwerkingsscholen te vormen?

Een van de grootste belemmeringen bij de vorming van een samenwerkingsschool is naar onze ervaring dat de noodzakelijke statutaire wijzigingen de goedkeuring behoeven van de gemeenten waarbinnen een bestuur/stichting actief is. Gevolg is dat wanneer ook maar één gemeente om voor haar moverende redenen niet instemt, de samenwerkingsschoolconstructie niet mogelijk is. Er wordt nu dus ruimte geschapen, echter niet op een cruciaal onderdeel.

Vraag2 Denkt u dat dit wetsvoorstel het voldoende aantrekkelijk maakt voor informele samenwerkingsscholen om onder de nieuwe wettelijke regeling te vallen?

Boven de aantrekkelijkheid gaat het hier ook om de noodzakelijkheid van de samenwerkingsschool om niet alleen het beschikbaar zijn van een onderwijsvoorziening te handhaven, maar daarbij ook een zodanige schoolgrootte te realiseren dat de onderwijskwaliteit realiseerbaar is.

De aantrekkelijkheid kan alleen vergroot worden door vanuit inhoud te kijken naar de noodzaak van een samenwerkingsschool: het duurzaam mogelijk maken van kwalitatief goed onderwijs in een regio op bais van een gezonde finacieel economische positie.

Vraag3 Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende garanties voor ouders met kinderen op samenwerkingsscholen dat de identiteit van het bijzonder onderwijs en het openbare karakter van het onderwijs overeind blijven?

Met de inhoud die het nu krijgt wel,

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.