Reactie van: MR obs de Bongerd (Dhr. J.C. Kleuver) bij: Wetsvoorstel Samenwerkingsschool

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: MR obs de Bongerd (Dhr. J.C. Kleuver) bij: Wetsvoorstel Samenwerkingsschool
Document­datum 03-11-2014
Publicatie­datum 21-02-2018
Van MR obs de Bongerd (Dhr. J.C. Kleuver)

2.

Tekst

Vraag1 Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om in gebieden met leerlingendaling samenwerkingsscholen te vormen?

Nee. De wijzigingen helpen, maar een groot probleem blijft het samenvoegen van personeelsleden vanuit twee verschillende besturen. Uitsluitend het personeel van het ontvangende bestuur behoudt haar volledige positie, het personeel van het 'donerende' bestuur kan uitsluitend op tijdelijke basis op de samenwerkingsschool terecht.

Vraag2 Denkt u dat dit wetsvoorstel het voldoende aantrekkelijk maakt voor informele samenwerkingsscholen om onder de nieuwe wettelijke regeling te vallen?

Ja, het wordt aantrekkelijker en waarschijnlijk voldoende aantrekkelijk om infomele samenwerkingsscholen te formaliseren, omdat instandhouding statutair geborgd is, en omdat de identiteitscommissie een wettelijke basis krijgt.

Vraag3 Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende garanties voor ouders met kinderen op samenwerkingsscholen dat de identiteit van het bijzonder onderwijs en het openbare karakter van het onderwijs overeind blijven?

Nee. Veel van de identiteit en karakter wordt door de docenten gedragen. Dit wetsontwerp houdt geen rekening met borging van personele inzet. Gewild of ongewild zal er een verschuiving van het personeel naar de richting van het ontvangende bestuur optreden.

N.B. Ik probeer bij deze consultatie en document (Case Stedum) toe te voegen, maar ik zie op geen enkele wijze dat dit gelukt is. Indien er geen document is toegevoegd, verzoek ik u contact met me op te nemen.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.