Reactie van: Mozaïek Wonen (mr J.M. Molenaar) bij: Wet tijdelijke huur

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Mozaïek Wonen (mr J.M. Molenaar) bij: Wet tijdelijke huur
Document­datum 05-11-2014
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Mozaïek Wonen (mr J.M. Molenaar)

2.

Tekst

Vraag1 -

Geachte dames en heren,

Hierbij reageer ik op persoonlijke titel op de consultatie voor het wetsvoorstel tijdelijke verhuur.

Ik sluit mij aan bij de punten waarvoor Aedes nog de aandacht zal vragen. Verder heb ik zelf enkele tekstuele opmerkingen.

Artikel 7:271 zou nog wat duidelijker kunnen.

Er staat: Op een overeenkomst voor bepaalde duur van twee jaar of korter is artikel 228 lid 1 van toepassing (huur eindigt na het verstrijken van de bepaalde duur); zij kan door de huurder worden opgezegd tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag.

Duidelijker zou zijn: Op een overeenkomst voor bepaalde duur van twee jaar of korter is artikel 228 lid 1 van toepassing (huur eindigt na het verstrijken van de bepaalde duur); zij kan door de huurder tussentijds worden opgezegd tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag.

Dat staat wel duidelijk in de Toelichting.

Artikel 274d lid 4 is niet echt helder: ….verzoek van de verhuurder, dat deze jaarlijks kan doen om binnen drie maanden na het verstrekken van de woonruimte een verklaring te overleggen. (Dit loopt raar want de woonruimte wordt slechts eenmaal verstrekt).

Artikel 274e is dan duidelijker voor de situatie daar: ……verzoek van de verhuurder, dat deze jaarlijks kan doen om binnen drie maanden een verklaring te overleggen…..

Belangrijker is, dat mij nog niet helemaal helder is uit de tekstvoorstellen in samenhang met de huidige teksten, dat de verhuiskostenvergoedingen niet worden verruimd. Er wordt nu wel een kleine aanpassing in 275 lid 3 gedaan, maar niet in 275 lid 1. Dat zou verstandig zijn denk ik.

Voor vervangende huisvesting kan ik dat wel uit 274 lid 1c halen, maar ook dat is niet optimaal.

Het zou in elk geval belangrijk zijn als klip en klaar bij de nieuwe wetsvoorstellen komt te staan: geen recht op financiële tegemoetkoming bij beëindiging van deze nieuwe varianten van tijdelijke verhuur, en geen recht op vervangende huisvesting.

Met vriendelijke groet,

Hannie Molenaar

bedrijfsjurist

tel (0182) 69 29 69

hanniemolenaar@mozaiekwonen.nl

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.