Reactie van: mr. R. van der Zwan bij: Wetsvoorstel algemene bepaling Grondwet

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: mr. R. van der Zwan bij: Wetsvoorstel algemene bepaling Grondwet
Document­datum 25-08-2014
Publicatie­datum 21-02-2018
Van mr. R. van der Zwan

2.

Tekst

Vraag1 Wilt u reageren op het wetsvoorstel over het opnemen van een algemene bepaling in de Grondwet, dan wordt u uitgenodigd uw reactie te geven.

Ik ben benieuwd waarom u niet voor een stelligere zinsconstructie hebt gekozen, zoals bijvoorbeeld "Nederland is een democratie en een rechtstaat. De Grondwet waarborgt de grondrechten."

Hoewel het op het oog een wat semantische discussie lijkt, meen ik dat een stelligere bepaling meer recht doet aan het doel waarmee de bepaling in de Grondwet wordt opgenomen, namelijk het verzekeren van de Nederlandse democratische rechtsstaat en het respecteren van de grondrechten.

Mijns inziens waarborgen "allen die zich in Nederland bevinden" de democratie en de rechtstaat en zijn onze grondrechten - door middel van vastlegging in (onder meer) de Grondwet - gewaarborgd.

De Grondwet kan bovendien mijns inziens niet de democratie en de rechtstaat waarborgen. Die taak rust op de schouders van hen die een rol vervullen binnen (één van) de actoren in de democratische rechtsstaat, zoals de politici, de rechters etc.

Ik ben benieuwd naar uw overwegingen hieromtrent.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.