Reactie van: Vogelbescherming Nederland (HE van Buuren) bij: kansspelen op afstand

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Vogelbescherming Nederland (HE van Buuren) bij: kansspelen op afstand
Document­datum 16-07-2013
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Vogelbescherming Nederland (HE van Buuren)

2.

Tekst

Vraag1 1) Graag uw reactie op het wetsvoorstel en bijbehorende memorie van toelichting.

Wij maken ons ernstige zorgen aan de afdracht aan de goede doelen, op dit moment zorgt de afdracht van de lotterij in Nederland voor 750 miljoen euro een belangrijke financieele basis voor het maatschappelijk middenveld op het gebied van mensenrechten, natuur en milieu en maatschappelijk welzijn. Het wetsvoorstel in zijn huidige vorm zal er toe leiden dat betrokken organisatie minder goed kunnen doen zeker tegen de achtergrond van een terugtredende overheid.

Vraag2 2) Wat is uw beeld bij de uitvoerbaarheid en effectiviteit van de voorgestelde maatregelen, in het bijzonder t.a.v.

  • a) 
    het voorkomen van kansspelverslaving
  • b) 
    b) de vergunningsvoorwaarden t.a.v. de organisatie en bedrijfsvoering van kansspelaanbod.

Ook de online kansspelen zouden minimal 40% aan goede doelen moeten afdragen. De ongewenste neveneffecten van de verplichte afdrachten zijn volgens ons onvoldoende onderbouwd en kunnen ook juist de andere kant op werken. Mocht het kabinet anders besluiten dan dringen we erop aan de genoemde evaluatie al vast te leggen. ook moeten de goede doelen niet alleen werkzaam zijn op het gebied van sport, cultuur en maatschappelijk welzijn of volksgezondheid. Ook natuur, milieu en duurzaamheid hierbij genoemd moeten worden.

Vraag3 3) Graag uw reactie op de voorgestelde fiscale maatregelen, in het bijzonder ten aanzien van de tariefdifferentiatie, de aanpassing van de prijzenvrijstelling en de verschuiving van de belastingplicht bij kansspelautomaten.

Wij maken ons zorgen om een te grote verschuiving in deelnemers van “artikel 3 loterijen” (= loterijen die afdragen aan het algemeen nut) en andere kansspelen. Dit kan beheerst worden door het advies van de Adviescommissie Kansspelen via internet te volgen(2010): “Gezien de uitgangspunten van het kansspelbeleid moet dit regime uitgaan van een beperkt aantal vergunningen, die aan een termijn zijn gebonden en periodiek worden toegewezen via een open en transparante procedure”.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.