Reactie van: Trisigma B.V. (R. Hubregtse) bij: kansspelen op afstand

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Trisigma B.V. (R. Hubregtse) bij: kansspelen op afstand
Document­datum 19-07-2013
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Trisigma B.V. (R. Hubregtse)

2.

Tekst

Vraag1 1) Graag uw reactie op het wetsvoorstel en bijbehorende memorie van toelichting.

We verwelkomen de visie vanuit het Ministerie om kansspelen op afstand te reguleren via een vergunningstelsel (er is zelfs sprake van “goed en strikt”), als onderdeel van het moderniseren van het kansspelbeleid. In lagere regelgeving zal nadere uitwerking plaatsvinden van het gewenste niveau. Het is momenteel nog niet duidelijk in hoeverre de diepgang van regeling zal worden uitgewerkt.

In de uitgangspunten worden de algemene beleidsdoelstellingen gehanteerd (voorkomen gokverslaving, beschermen consument en het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit). Het is de vraag of er een eisenpakket ontstaat dat vergelijkbaar is qua diepgang en beschermend niveau met de huidige inrichting voor de land-based markt.

Het wetsvoorstel strekt verder dan 'Kansspelen op afstand' en introduceert een aantal maatregelen voor de huidige land-based vergunninghouders die niet direct een gevolg zijn van de introductie van kansspelen op afstand.

Vraag2 2) Wat is uw beeld bij de uitvoerbaarheid en effectiviteit van de voorgestelde maatregelen, in het bijzonder t.a.v.

  • a) 
    het voorkomen van kansspelverslaving
  • b) 
    b) de vergunningsvoorwaarden t.a.v. de organisatie en bedrijfsvoering van kansspelaanbod.

a)

Het is de vraag of in de lagere regelgeving een eisenpakket ontstaat dat vergelijkbaar is qua diepgang en beschermend niveau met de huidige inrichting voor de land-based markt. Het wetsvoorstel geeft nauwelijks tot niet inzicht in de richting waarin de onderliggende regelgeving zal worden uitgewerkt. Het is niet duidelijk of voldoende handen en voeten gegeven kan worden aan toetsbaarheid voorafgaand aan vergunningverlening en controleerbaarheid en inspectie in de operatie van de kansspelen op afstand.

b)

Het wetsvoorstel geeft de mogelijkheid om onderscheid te maken in vergunningseisen al naar gelang het type spel. Het wetsvoorstel benoemt vervolgens een aantal generieke en (groten)deels overlappende spelsoorten. Het verdient aanbeveling de indeling van spelsoorten helder en éénduidig neer te zetten.

Het wetsvoorstel legt de vergunninghouder op om spelersgedrag te analyseren, zonder invulling of richting te duiden met betrekking tot die analyse.

Vraag3 3) Graag uw reactie op de voorgestelde fiscale maatregelen, in het bijzonder ten aanzien van de tariefdifferentiatie, de aanpassing van de prijzenvrijstelling en de verschuiving van de belastingplicht bij kansspelautomaten.

Inhoudelijk zijn wij geen partij in zake fiscale maatregelen. Wel kan opgemerkt worden dat de voorgestelde wijziging in de wet op de kansspelbelasting definities hanteert voor zowel 'kansspelen op afstand' als voor 'kansspelautomatenspel', die tekstueel net iets afwijken van de definities in de WOK. Het verdient aanbeveling de definities gelijk te houden.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.