Reactie van: Stichting Loterijacties Volksgezondheid (drs J.C. van Deth) bij: kansspelen op afstand

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: Stichting Loterijacties Volksgezondheid (drs J.C. van Deth) bij: kansspelen op afstand
Document­datum 19-07-2013
Publicatie­datum 21-02-2018
Van Stichting Loterijacties Volksgezondheid (drs J.C. van Deth)

2.

Tekst

Vraag1 1) Graag uw reactie op het wetsvoorstel en bijbehorende memorie van toelichting.

Het bestuur van de Stichting Loterijacties Volksgezondheid (SLV) heeft kennis genomen van het voornemen van het kabinet inzake de wetgeving online kansspelen.

In de SLV zijn vertegenwoordigd de 14 grote Nederlandse volksgezondheidsfondsen. Samengewerkt wordt op het gebied van de gezamenlijke inkomstenbron van deze fondsen uit loterijen, in casu De Vriendenloterij en De Lotto.

De inhoud van het wetsvoorstel is voor ons reden uiting te geven aan onze grote zorgen vanwege de gevolgen die dit voorstel zal hebben voor de Nederlandse volksgezondheidszorg.

Een aanzienlijk deel van de kosten van de volksgezondheid, in het bijzonder het wetenschappelijk onderzoek, de structuur van de patiëntenzorg en de preventie, wordt gefinancierd uit private middelen. In Nederland spelen de genoemde loterijen daarbij een onmisbare rol. Zij zijn erop gebaseerd dat een deel van de afdracht ten goede komt aan de volksgezondheid. Per jaar gaat dit om meer dan € 30.000.000.

De toelating zoals voorgesteld in het wetsvoorstel biedt aanbieders de gelegenheid kansspelen op te zetten die ten koste zullen gaan van de huidige gereguleerde afdracht aan de Nederlandse Goede Doelen organisaties, in ons geval de volksgezondheidsfondsen.

Het bestuur van de SLV voorziet grote negatieve gevolgen omdat de internationale gokbedrijven geen enkele binding hebben met de Nederlandse Goede Doelen; zij zullen alles aanwenden, inclusief een exponentiële toename van reclame, om de eigen omzet en uiteindelijk de eigen winst te vergroten. Dit zal ten koste gaan van “onze” Vriendenloterij en Lotto waardoor de afdrachten van deze loterijen aan de gezondheidsfondsen ernstig worden gereduceerd.

Naar de mening van de SLV zou het kabinet moeten inzetten op tenminste handhaving van de huidige nettoresultaten.

Het huidige voorstel dient geen Nederlandse belangen, erger nog is daarmee in tegenspraak; het dient vooral niet-Nederlandse commerciële partijen en hun belangen.

Namens het bestuur van de SLV,

Jan van Deth, voorzitter

Jan Hofsté, secretaris/penningmeester

19 juli 2013

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.