Mogelijk 5G-netwerk voor Johan Cruijff Arena

Met dank overgenomen van H. (Harry) van der Molen i, gepubliceerd op woensdag 14 februari 2018.

Er wordt hard gewerkt aan de introductie van een 5G-netwerk in Nederland. Zo worden er experimenten voor 5G gedaan die zich richten zich op de ontwikkeling van nieuwe typen dienstverlening. Ook probeert de staatssecretaris bij te dragen aan experimenten door er voor te zorgen dat er geëxperimenteerd kan worden met 5G-technologie in de 3,5 GHz-band in het gebied rond de Johan Cruijff Arena. Daardoor zou dit het eerste 5G-stadion van Europa kunnen worden bij het Europees kampioenschap van 2020. Het stadion is van plan om het netwerk o.a. in te zetten voor de veiligheidsbewaking. Dat blijkt uit antwoorden van de staatssecretaris op vragen van CDA Tweede Kamerleden Van den Berg en Van der Molen.

Uitrol 5G via meerdere frequenties

De staatssecretaris is verder druk bezig met de voorbereiding van beschikbaarstelling van diverse frequenties, dit is van belang voor de uitrol van 5G in Nederland. Zo wordt voor de 700MHz-, 3,5 GHz- en de 26 GHz-banden 5G technologie ontwikkeld. De staatssecretaris is bezig om de 700 MHz-band per 2020 landelijk beschikbaar te stellen. Naar verwachting neemt de Europese Unie later dit jaar een besluit over de 26 GHz-band. Keijzer laat alvast voorbereidingen treffen om via die frequentie straks ook 5G mogelijk te maken in heel Nederland. Daarnaast en daaropvolgend zal 5G naar verwachting ook worden uitgerold in de frequentiebanden waar op dit moment 2G, 3G, en 4G mee worden aangeboden. Keijzer is daarnaast een constructieve dialoog aangegaan met de inlichtingendiensten om tot een oplossing te komen over het gebruik van de 3,5 GHz-band.

Vorderingen in andere landen

In verschillende Europese lidstaten zijn al vergunningen voor de 3,5 GHz-band verleend of is men bezig om de verdeling van frequenties in de 3,5 GHz-band voor te bereiden. De hoeveelheid frequenties die wordt uitgegeven, en de termijn waarop, verschilt wel aanzienlijk tussen lidstaten. Zo wordt bijvoorbeeld in Duitsland gewerkt aan het (vrijwel) landelijk beschikbaar stellen van 300 MHz. Het merendeel van die frequenties komt beschikbaar in 2021, 2022 of 2023 omdat er nog lopende vergunningen zijn. Als gevolg daarvan worden in verschillende lidstaten de frequenties al verdeeld maar kunnen deze nog niet direct na vergunningverlening in gebruik worden genomen.