Lobby en Democratie: Water en Vuur?, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 25 mei 2020
kalender

Lobby en Democratie: Water en Vuur?, Amsterdam

datum 20 maart 2018 20:00 - 21:30
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
organisatie SPUI25

In samenwerking met Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen

20mrt2018 20.00 - 21.30

Evenement

Het debat over lobbyisten is recentelijk weer opgelaaid. Het geheimzinnige fenomeen wordt steeds vaker in de openheid gebracht door journalisten en wetenschappers. Zo horen we steeds weer schokkende onthullingen over hoe verweven de ambtenarij, politiek en belangenorganisaties zijn. Deze avond heeft als doel de verschillende perspectieven over lobbyen uit de hoek van lobbyisten zelf, academici, journalisten en artiesten bij elkaar te brengen aan de hand van een paneldiscussie gecombineerd met fragmenten van het visuele project ‘The Lobby Experience’.

‘The Lobby Experience’

Tijdens het programma vindt een artistiek experiment van Eddy Seesing plaats uit ‘The Lobby Experience’. Aan alle bezoekers wordt gevraagd om op hun mobiele telefoon hun mening te geven over een aantal stellingen. Maar niet zonder dat je ‘belobbyd’ bent! Verandert je mening?

Seesing wil je met dit project laten ervaren hoe het is om als politicus, bestuurder of beleidsmaker verschillende opvattingen over een issue te moeten wegen. Aan de hand van vier issues die gespeeld hebben in de afgelopen jaren zoals de regulering van de Haagse lobby, het Trans-Atlantisch vrijhandels- en investeringsverdrag (TTIP), de discussie rond GMO’s en de lobby rondom het Verbod op Onverdoofd Ritueel Slachten in Den Haag, word je als het ware belobbyd.

Na ‘The Lobby Experience’ volgt een panelgesprek. Ieder van de panellisten geeft in een korte inleiding een eigen perspectief op de lobby. Vervolgens gaan de panel-leden in gesprek over het (ongelijke?) vertegenwoordigende karakter van de lobby, de transparantie en de uiteindelijke invloed van belangenbehartigers in Nederland.

Over de sprekers

Ellis Aizenberg (moderator) is PhD-onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de lobby van ondernemingen in West-Europa. Ze werkte eerder bij Hill & Knowlton.

Joost Berkhout is Universitair Docent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de lobby in Nederland in vergelijking met andere Westerse landen.

Caelesta Braun is Universitair Hoofddocent Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Ze leidt op dit moment het onderzoeksproject 2Capture over belangenbehartiging bij (Europese) markttoezichthouders.

Thijs Broer is politiek redacteur van Vrij Nederland. De afgelopen maanden werkte hij met Nieuwsuur aan de reportageserie "Schaduwmacht", over onder andere de invloed van lobbyisten op de Nederlandse politiek.

Hayte de Jong is Public Affairs manager bij Heineken Nederland. Hij werkte daarvoor bij de Partij van de Arbeid, voor onder andere Lilianne Ploumen, Job Cohen en Diederik Samsom.

Niels Jongerius is campaigner / onderzoeker bij het Transnational Institute (TNI) en mede-initiator van LobbyWatch Nederland. Hij werkte eerder als assistent voor een Europarlementariër en hield zich onder meer bezig met het Europese Lobbyregister.

The Lobby Experience komt mede tot stand dankzij ondersteuning van CBK Rotterdam en het Mondriaanfonds.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Facebook evenement

Locatie

Gepubliceerd door Spui25


1.

Meer over...