Brief regering; Kabinetsreactie op de initiatiefnota van de leden Van Kent, Özdil en Gijs van Dijk over “Vast werk loont” - Initiatiefnota van de leden Van Kent, Özdil en Gijs van Dijk over ‘Vast werk loont’

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 34855 - Initiatiefnota ‘Vast werk loont’.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Initiatiefnota van de leden Van Kent, Özdil en Gijs van Dijk over ‘Vast werk loont’; Brief regering; Kabinetsreactie op de initiatiefnota van de leden Van Kent, Özdil en Gijs van Dijk over “Vast werk loont”
Document­datum 12-02-2018
Publicatie­datum 13-02-2018
Nummer KST348553
Kenmerk 34855, nr. 3
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 855 Initiatiefnota van de leden Van Kent, Özdil en Gijs van Dijk over «Vast werk loont»

Nr. 3 BRIEF VAN MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 februari 2018

Op 25 januari 2018 is mij per brief verzocht om spoedig te reageren op de initiatiefnota «Vast werk loont» (Kamerstuk 34 855, nr. 2) van de leden Van Kent, Özdil en Gijs van Dijk. Bij dezen voldoe ik aan dit verzoek.

Allereerst waardeer ik de initiatiefnota van de hiervoor genoemde leden. De leden zijn van mening dat flexibele werknemers te goedkoop zijn en dat het groeiende aantal flexibele arbeidscontracten een (te) groot beslag legt op de uitkeringen op grond van de Wet Werkloosheid (WW). Verder stellen de leden voor om deze disbalans aan te pakken door de WW-premie zo te differentiëren dat vaste arbeidsrelaties goedkoper en flexibele arbeidsrelaties duurder worden.

Ik deel het standpunt dat het differentiëren van de WW-premie kan bijdragen aan het aantrekkelijker maken van vaste arbeidscontracten voor werkgevers. In het Regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) kondigde het kabinet een maatregel aan om via de WW-premies vaste arbeidscontracten te stimuleren. Het kabinet ziet deze maatregel als een onderdeel van een veel breder pakket aan maatregelen dat de balans tussen vaste en flexibele arbeidsrelaties beïnvloedt. Op dit moment worden voorstellen uitgewerkt op het gebied van ontslagrecht, loondoorbetaling bij ziekte, de opvolger van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) en een aantal andere terreinen.

In mijn optiek kan de differentiatie van de WW-premies niet als geïsoleerd voorstel gezien worden. Het is belangrijk om de vormgeving van deze maatregel uit te werken als onderdeel van het bredere pakket aan maatregelen. De balans tussen vaste en flexibele arbeid moet van verschillende kanten tegelijkertijd hersteld worden. Over de inhoud, het tijdpad en het proces van het pakket aan arbeidsmarktmaatregelen heb ik u met mijn brief «Naar een nieuwe balans op de arbeidsmarkt» op 15 december 2017 geïnformeerd (Kamerstuk 29 544, nr. 813).

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.