CDA: Europarlement veroordeelt Turkse confiscaties christelijk erfgoed

Met dank overgenomen van W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, gepubliceerd op donderdag 8 februari 2018.

Vandaag heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin het de mensenrechtensituatie en de confiscaties van christelijk erfgoed in de regio Mardin veroordeelt. CDA-delegatieleider Esther de Lange is blij dat het Europarlement zich heeft uitgesproken en roept de Commissie op tot meer actie.

Esther de Lange: “Ik ben blij dat op ons initiatief het Europees Parlement vandaag de confiscaties van Aramees erfgoed door de Turkse regering heeft veroordeeld. Het is zorgwekkend hoe President Erdogan christenen systematisch blijft wegpesten. Veel van hen waren al genoodzaakt te vluchten vanwege het oplaaiende geweld tussen de Turken en de Koerden in het gebied. Daar komt nu dus bij dat kerken, kloosters en begraafplaatsen onrechtmatig worden geconfisqueerd. Door de bouw van de Ilisudam dreigen ook van oorsprong Aramese dorpen te worden weggevaagd. Als we niet oppassen, dreigt een van de oudste takken van het christendom te verdwijnen uit dit gebied. “

De resolutie van het EP veroordeelt ook het misbruiken van terrorismewetgeving in Turkije voor het vervolgen van journalisten en oppositieleden die kritiek hebben geuit op de Turkse militaire operaties in Afrin. De Lange: “Het is al tijden duidelijk dat de lidmaatschapsgesprekken tussen de EU en Turkije niet meer geloofwaardig zijn en gestopt moeten worden. ”

Esther de Lange stelde vorig jaar ook al vragen aan de Europese Commissie over de confiscaties. Hierop zei Eurocommissaris Hahn dit aan de kaak te stellen in her jaarlijkse toetredingsrapport van de EU over Turkije.