EP verbiedt digitale prijsdiscriminatie - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 12 juli 2020
kalender

EP verbiedt digitale prijsdiscriminatie

Met dank overgenomen van W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, gepubliceerd op dinsdag 6 februari 2018.

Vandaag stemt het Europees Parlement met grote meerderheid in met een Europese wet tegen ‘geoblocking’. Hiermee wordt online prijsdiscriminatie op basis van nationaliteit, woonplaats of locatie verboden. Lambert van Nistelrooij, CDA-woordvoerder Interne markt en consumentenbescherming: “We maken een einde aan gekke praktijken waarbij bijvoorbeeld Nederlanders die via internet op Schiphol een auto huren meer betalen dan mensen die dezelfde auto huren vanuit andere EU-landen. Nederlanders zijn op het internet nu vaak duurder uit omdat we relatief welvarend zijn en websites hun prijzen hierop aanpassen. Denk ook aan de duurdere kaartjes voor Disneyland voor niet-Fransen. Deze verschillen zijn discriminerend en onacceptabel in Europa."

De nieuwe maatregelen zijn hard nodig omdat prijsdiscriminatie het vertrouwen in de interne markt ondermijnt. Van Nistelrooij: “De interne markt groeit nog iedere dag. Ongeveer 15% van de consumenten koopt al over de grens. Je moet ook op het internet overal gewoon je inkopen kunnen doen. We hebben daarom afgedwongen dat als je bijvoorbeeld iets zoekt bij de Duitse Mediamarkt omdat het daar goedkoper is, je niet automatisch wordt doorgestuurd naar de Nederlandse website. Ook mogen verkopers niet langer eisen dat consumenten een bankpas of creditcard uit een specifiek land hebben om een aankoop te kunnen doen. Als je met de auto zonder problemen de grens over kunt om iets te gaan kopen, waarom houden we die grenzen op het internet dan nog overeind? Dat is niet uit te leggen.”

Volgens de nieuwe regels, die eind 2018 in gaan, mogen online verkopers, net als hun ‘offline’ collega's, niet discrimineren tussen EU-consumenten als het gaat om algemene voorwaarden en de prijs van producten en diensten.