Meer aandacht nodig voor kinderontvoeringen

Met dank overgenomen van A.H. (Attje) Kuiken i, gepubliceerd op dinsdag 30 januari 2018.

Anderhalf jaar geleden werd de 3-jarige Insiya uit de Amsterdamse Watergraafsmeer met veel geweld ontvoerd naar India. Sindsdien verblijft ze daar met haar vader. Haar moeder doet ondertussen verwoede pogingen haar dochter terug te krijgen. Verschrikkelijk. Een ouder moet er gewoon zeker van kunnen zijn dat je samen kunt zijn met je kind.

Kinderen worden de inzet van een ruzie tussen de ouders. Er zijn alleen maar verliezers.

Het verhaal van Insiya is helaas geen incident. Vorig jaar werden er 251 gevallen van kinderontvoering geregistreerd door het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIK). En daar komt nog eens bij dat niet alle gevallen bekend zijn. Meestal gaat het om jonge kinderen van onder de zes jaar. En vaak is de ontvoerder één van de ouders.

Kinderen worden de inzet van een ruzie tussen de ouders. Er zijn alleen maar verliezers. De ouder die achterblijft wordt vaak aan zijn of haar lot overlaten. Ze willen hun kind terug en hebben daarbij steun van de overheid nodig. Om bijvoorbeeld diplomatieke druk uit te oefenen en te helpen met het terug naar huis brengen van het kind. En om de daders eventueel te vervolgen.

Naar aanleiding van het verhaal van de moeder van Insiya heb ik vragen gesteld aan de minister. Maar we kunnen allemaal helpen. Heb je zelf vermoedens of signalen van (dreigende) kinderontvoering? Meldt het dan bij http://www.kinderontvoering.org/.

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister voor Rechtsbescherming en de minister van Buitenlandse Zaken over de ontvoering van een Insiya naar India

  • 1. 
    Kent u het bericht “Insiya’s lange weg naar huis”? (Telegraaf 30 januari 2018, p. 2)
  • 2. 
    Wat is de strekking van het vonnis van de familierechtbank in India? Is dit vonnis bij voorraad uitvoerbaar en staat een eventueel hoger een terugkeer naar Nederland niet in de weg?
  • 3. 
    Wat kunt u of de Nederlandse vertegenwoordiging in India doen om de terugkeer van dit meisje te bespoedigen of te faciliteren? En wordt dit ook werkelijk gedaan? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    In welke fase bevindt zich het strafrechtelijk onderzoek tegen de vader van het genoemde meisje en zijn handlangers?
  • 5. 
    Kunt u deze vragen voor dinsdag 6 februari beantwoorden?