Raad Buitenlandse Zaken, 22 januari 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 22 januari 2018, 18:30.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken van 22 januari 2018

Livestreaming

Livestreaming

22 januari 2018

7:30 Aankomsten

12:45 HV Mogherini verwelkomt Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit

15:30 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Vredesproces in het Midden-Oosten

De hoge vertegenwoordiger en de EU-ministers van Buitenlandse Zaken hadden in de marge van de Raad een informele lunch met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De ontmoeting was een gelegenheid voor de EU om haar eensgezinde en duidelijke boodschap inzake het belang van het behoud van een tweestatenoplossing en de status van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van 2 staten te herhalen.

Wij blijven achter de tweestatenoplossing staan. Wij zijn tegen de nederzettingen, omdat die volgens ons illegaal zijn op grond van het internationale recht. In dit verband moeten wij wijs en consequent spreken en handelen, met zin voor verantwoordelijkheid. Dit is niet het moment om af te haken, wel integendeel. Wij zijn van mening dat Palestijnen en Israëli’s meer dan ooit blijk moeten geven van hun betrokkenheid bij de internationale gemeenschap, met belangrijke actoren in dit proces, zodat wij samen tot een onderhandeld resultaat kunnen komen.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Vóór de informele lunch gingen de ministers in op de laatste ontwikkelingen in het vredesproces in het Midden‑Oosten. Zij bespraken hoe de EU er mede voor kan zorgen dat alle actoren meewerken zodat het vredesproces kan vorderen.

Vredesproces in het Midden‑Oosten (EDEO)

Libië

De Raad hield een debat over Libië. Speciale vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN Ghassam Salamé gaf een overzicht van het politieke proces, waaronder de vorderingen met de aanneming van een nieuwe grondwet en de komende verkiezingen. Hij kreeg de volle steun van de ministers van Buitenlandse Zaken voor zijn inspanningen om eenheid en verzoening in het land te brengen.

De ministers bespraken ook het belang van het engagement van de EU in Libië als steun voor de VN-inspanningen voor politieke stabiliteit, evenals aan de VN-agentschappen die met de situatie van migranten in Libië bezig zijn. De ministers wezen ook op het belang van verdere samenwerking met de landen van herkomst, met name in de Sahelregio.

Betrekkingen EU-Libië (EDEO)

Toekomstige betrekkingen met de ACS-landen (Afrika, Caribisch Gebied en Stille Oceaan)

De ministers hielden een eerste gedachtewisseling over de aanbevelingen van de Commissie en de ontwerponderhandelingsrichtsnoeren van 12 december 2017 voor een nieuwe overeenkomst tussen de EU en de ACS-landen, omdat de huidige overeenkomst betreffende het partnerschap, de Overeenkomst van Cotonou, op 29 februari 2020 verstrijkt.

De ministers betuigden hun brede steun voor de aanpak van de Commissie, namelijk een paraplu-overeenkomst op ACS-niveau in combinatie met 3 regionale partnerschappen, toegesneden op Afrika, het Caribisch Gebied en het gebied van de Stille Oceaan. Zij onderstreepten dat moet worden voortgebouwd op de ervaring met de samenwerking in het kader van de bestaande Overeenkomst van Cotonou, met name wat betreft politieke dialoog en migratie.

De besprekingen over het onderhandelingsmandaat zullen in de bevoegde voorbereidende instanties van de Raad worden voortgezet, zodat in de 1e helft van 2018 kan worden overgegaan tot de aanneming van een besluit tot het openen van onderhandelingen en van de onderhandelingsrichtsnoeren.

Overeenkomst van Cotonou (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3591

Brussel

22 januari 2018

Vooraf (documenten)

Indicatief programma, Raad Buitenlandse Zaken, 22 januari 2018

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 22 januari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 22 januari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondinformatie - Raad Buitenlandse Zaken van 22 januari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers