Unfair Claims, Amsterdam

datum 9 februari 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
aanwezigen S.A.M. (Sigrid) Kaag i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

In 2018 is het 50 jaar geleden dat Nederland in een bilateraal investeringsverdrag met de kersverse staat Indonesië een fameuze clausule toevoegde. Die ISDS-clausule geeft Nederlandse bedrijven de mogelijkheid om Indonesië aan te klagen wanneer het maatregelen neemt die hun investeringen in gevaar brengt. Andere landen volgde ons voorbeeld en nu maken wereldwijd honderden multinationals handig gebruik van deze ISDS-clausule om ontwikkelingslanden onder druk te zetten ten koste van mensenrechten en het milieu. De roep om herziening van deze verdragen en het afschaffen van ISDS vindt steeds meer gehoor, ook bij de Nederlandse overheid. Maar hoe ziet de blauwdruk voor het eerlijke investeringsverdrag van de toekomst eruit?

Met in dit programma onder anderen

Freek Bersch

Milieudefensie

Isabelle Diks

Tweede Kamerlid Groenlinks

Laurens Ankersmit

Jurist handels - en investeringsrecht | ClientEarth

Marhijn Visser

Secretaris Ondernemingsorganisatie VNO - NCW

Burghard Ilge

Senior beleidsadviseur Both ENDS

Ronald Roosdorp

Directeur Internationale Marktordening en Handelspolitiek, ministerie van Buitenlandse Zaken

Atta de Tolk

Schrijver, Ondernemer, Woordkunstenaar, Blogger

Naar aanleiding van het rapport 50 jaar ISDS geproduceerd door TNI, SOMO, Milieudefensie en Both ENDS praten we verder over de manier hoe winstbescherming van multinationals is georganiseerd en wat de rol van Nederland is geweest in deze ontwikkeling. We stellen ons de vragen wat de verantwoordelijkheid van Nederland is en hoe we dit onhoudbare systeem kunnen aanpakken.

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een korte presentatie van het rapport ’50 jaar ISDS’ door campagneleider milieudefensie Freek Bersch.
  • Daarna gaan we naar het gesprek met jurist Clientearth Laurens Ankersmit en senior onderzoeker Both Ends Burghard Ilge over de conclusies van het onderzoek, de globale impact van ISDS, invloed op duurzame energietransitie en de rol van Europa.
  • Daarna gaan we naar het panelgesprek over de verantwoordelijkheid van Nederland en ons toekomstig actieperspectief met GL-Politica Isabelle Diks, secretaris ondernemersorganisatie VNO-NCW Marhijn Visser en directeur internationale marktordening en handelspolitiek ministerie Buitenlandse Zaken Ronald Roosdorp.
  • We sluiten af met een wrap up van de avond in een spoken word performance door Atta de Tolk.

Lees meer

Nederland is populaire claim-hub

Buitenlandse bedrijven gebruiken beschermingsclausules in Nederlandse handelsverdragen om andere staten aan te klagen. Wat zijn de argumenten voor en tegen deze clausules?

Bescherm mens en milieu, niet multinationals

Wij willen voorkomen dat minister Sigrid Kaag opnieuw het belang van multinationals boven die van mens en milieu plaatst. Help ons de minister te overtuigen. Stuur haar een brandbrief en zeg het voort.


1.

Meer over...