Dieper in op het Donordebat o.l.v. Paul Witteman, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 23 januari 2018 09:30
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
organisatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i

Op dinsdag 23 januari 2018 organiseert BNNVARA in Nieuwspoort een exclusieve persbriefing over de thematiek rondom de nieuwe donorwet. Aanleiding zijn het debat over de wet in de Eerste Kamer op 30 januari 2018 en de documentaire Donordrama, die BNNVARA uitzendt op 29 januari 2018 om 20.25 uur op NPO2.

De persbriefing bereidt u voor op de inhoud van de documentaire Donordrama, het debat in de Eerste Kamer en biedt nieuwe invalshoeken in de belichting hiervan. BNNVARA nodigt u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Achtergrond

In Nederland is een groot tekort aan donoren. Zo wachten er ieder jaar alleen al 600 mensen op een nieuwe nier. Daarvan sterven er 75 doordat er voor hen niet op tijd een donornier beschikbaar is. Op 13 september 2016 stemde de Tweede Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid in met de nieuwe donorwet. In het wetsvoorstel van D66 wordt iedere volwassen Nederlander donor, tenzij hij of zij aangeeft dat niet te willen. De nieuwe wet moet leiden tot meer donoren.

De documentaire Donordrama van BNNVARA laat zien dat de geringe beschikbaarheid van donornieren in Nederland niet alleen voor Nederlandse nierpatiënten grote gevolgen heeft. In het buitenland ondervinden donoren die - meestal gedreven door armoede - een nier afstaan aan een Nederlandse nierpatiënt grote fysieke en sociale problemen. De documentaire volgt de Nederlandse nierpatiënt Lammert, onderzoekt hoe nierpatiënten illegaal een nier uit Bangladesh kunnen kopen en welke gevolgen dit heeft.

Het programma in hoofdlijnen

Gespreksleider Paul Witteman onderzoekt tijdens deze exclusieve persbriefing de medische, ethische, juridische en politieke argumenten voor en tegen de nieuwe donorwet en hoe deze elkaar raken. Dat doet hij samen met professionals en politici. Zo gaat Witteman aan de hand van fragmenten uit de documentaire Donordrama in gesprek met documentairemakers Joost van der Valk en Mags Gavan, hoogleraar interne geneeskunde en nefroloog aan het Erasmus MC prof.dr. Willem Weimar, intensive-care specialist aan het Radboud UMC, Farid Abdo, juristen en hoogleraren gezondheidsrecht prof.mr. Jos Dute (Radboud Universiteit)en prof.dr. Martin Buisen (Erasmus Universiteit) en patiënten. De bijeenkomst wordt afgesloten met een politiek gesprek, waarin Eerste Kamerlid Annelien Bredenoord (D66) de dilemma’s voor de stemming in de Eerste Kamer afweegt. Tijdens de bijeenkomst is er alle ruimte voor vragen aan de documentairemakers, professionals en politici. Ook na afloop van de bijeenkomst zijn de sprekers beschikbaar voor individuele vragen.

Aanmelden

Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst. De uitnodiging is exclusief voor journalisten en belanghebbenden. Er is een beperkt aantal plaatsen.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan persbriefing@bnnvara.nl.


1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

2.

Meer over...