Wat moeten we met nepnieuws?, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 20 januari 2021
kalender

Wat moeten we met nepnieuws?, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 5 februari 2018
plaats Amsterdam
locatie Koninklijke Industrieele Groote Club Toon locatie
organisatie Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i

Wat moeten we met nepnieuws?

datum: 5 februari 2018 20:00

plek: Koninklijke Industrieele Groote Club

Nepnieuws is net niet hét woord van 2017 geworden, maar bepaalt steeds meer ons beeld. Discussieer daarom maandag 5 februari mee met experts als: Arendo Joustra: hoofdredacteur Elsevier Weekblad, Peter Burger: onderzoeker aan de Universiteit Leiden en factchecker; Stephan Koole: chef politieke redactie RTL nieuws, Dilan Yesilgöz-Zegerius Tweede Kamerlid VVD en vergroot ook je netwerk met anderen.

Het Thematisch Netwerk Cultuur en Media van de VVD organiseert deze discussieavond, die open is voor alle geïnteresseerden in het fenomeen nepnieuws. Er is voor deze avond een fantastische locatie gevonden: de Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) in Amsterdam.

Als Montesquieu nu nog had geleefd had hij geen trias politica bedacht, maar een quattuor politica. Naast de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht had hij ongetwijfeld ook de journalistiek een plek gegeven in zijn stelling.

Journalistiek is een hoeksteen van de moderne democratie en dat is op dit moment meer actueel dan ooit. De media zijn veel diverser en de snelheid waarmee nieuws wordt verspreid haalt af en toe de waarheid in. Nepnieuws, echt nieuws, roddel en achterklap en factcheckers, het is een verwarrende aangelegenheid voor de burger geworden. Velen verkeren door het gebruik van sociale media in de echoput van hun eigen gelijk, wat de vraag doet rijzen of het recht op een eigen waarheid ook niet gepaard moet gaan met de morele plicht om zich breed te oriënteren op de relevante argumenten. Moet dit de burger aangeleerd worden en zo ja, hoe dan? Kortom, voor een partij die zich liberaal acht en dus de democratie van het allergrootste belang vindt, is het bovenstaande dilemma een relevant onderwerp van discussie.

Datum: 5 februari2018

Locatie: IGC, Dam 27, Amsterdam

Aanvang: 20:00u (Inloop 19:30u)

Prijs: €10,00

Website Thematisch Netwerk: www.cultuurenmedia.vvd.nl

Wij willen je vragen je aan te melden voor deze bijeenkomst via MijnVVD.


1.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een 'rechtse' liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 31 mei 2006 Mark Rutte i. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid i (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij i (LSP).

De VVD kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 i 33 zetels. Dit waren acht zetels minder dan bij de vorige verkiezingen. De VVD werd wel met afstand de grootste partij in de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid Wybren van Haga i werd in september 2019 uit de partij gezet. Sindsdien vormt hij zijn eigen fractie waardoor de VVD-fractie bestaat uit 32 zetels. In de Eerste Kamer i heeft de VVD momenteel 12 zetels. Er zitten vijf Nederlandse leden namens de VVD in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...