Onze meest geliefde onderdrukte: de Palestijn, Amsterdam

datum 22 januari 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal studio
aanwezigen J.H. (Han) ten Broeke i, P. (Paul) Brill i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Het Israëlisch-Arabische conflict trekt diepe sporen door Nederland. Hiervan getuigen belangenorganisaties, media, opiniemakers en politieke partijen. In deze geïmporteerde strijd overheersen het wensdenken en het collectieve beeld van de Palestijn als machteloos slachtoffer van Israël. Op grond hiervan draait decennialang een ware industrie. Van de Europese belastingbetaler vloeien miljarden naar Palestijnse leiders. Is de Palestijn hierbij gebaat? Hij lijdt onder de Israëlische bezetting, maar ook onder zijn eigen leiders. En deze onderdrukking duurt al langer dan een eeuw. Is een tweestatenoplossing nog haalbaar? Het is de hoogste tijd voor realisme en bijstelling van het beeld. We discussiëren hierover onder leiding van Bernard Hammelburg naar aanleiding van het recent verschenen boek 'We haten elkaar meer dan de Joden' van historica en journaliste Els van Diggele.

Met in dit programma onder anderen

Els van Diggele

Historica en journaliste

Han ten Broeke

Tweede Kamerlid voor de VVD

Paul Brill

Buitenlandcommentator

Remco Ensel

Universitair docent cultuurgeschiedenis van de Nieuwste Tijd

Over het boek

Singel Uitgeverijen | Athenaum

We haten elkaar meer dan de Joden gaat over verdeeldheid tussen Palestijnen onderling en niet over Israël en de bezetting van de Palestijnse gebieden. Het handelt over een vraag die doorgaans niet gesteld wordt: waarom zijn Palestijnen soms banger voor elkaar dan voor de Israëliërs?

De broederstrijd, een constante in de Palestijnse geschiedenis, blijft verborgen achter de schermen van de wereldpolitiek, terwijl de gewone Palestijn er dagelijks schade van ondervindt. Rechtvaardigt de inmiddels vijftig jaar durende bezetting het negeren van dit drama? Els van Diggele bezocht dissidenten en andere goed geïnformeerde onafhankelijke Palestijnen: mensen met lef, die vrijuit spreken. Ze woonde in Ramallah en maakt ons met beurtelings humor en ernst deelgenoot van haar speurtocht in de Palestijnse gebieden, waar niets is wat het lijkt.

Lees meer

De Palestijn verdient realiteitszin

De Volkskrant - 'De vraag is nu of de prioriteit voor de gewone Palestijn eeuwigdurend Europees medelijden is, of eindelijk eens democratische leiders.' De echte vijand van de Palestijn is de Palestijn zelf. Mooi als dat inzicht ook in het Westen doordringt. >>

Palestijnse broederstrijd maakt eigen staat onmogelijk

NRC - 'Het is hoog tijd dat onze ogen opengaan en dat het Nederlandse wensdenken plaatsmaakt voor realiteitszin.' De kans op verzoening tussen Fatah en Hamas is nihil, betoogt Els van Diggele. De tweestatenoplossing komt daarom neer op wensdenken. >>


1.

Meer over...