WBS-conferentie over de toekomst van de PvdA en de sociaaldemocratie, Leiden

Stadhuis van Leiden
Kevin Bergenhenegouwen
datum 26 januari 2018 14:00 - 16:30
plaats Leiden
locatie Het Volkshuis, Apothekersdijk 33a Toon locatie
aanwezigen M.J. (Job) Cohen i, A. (Arie) de Jong i, R.A. (Ruud) Koole i, S.L. (Sarah) de Lange e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Werkgroep Partijpolitieke Processen organiseert de Wiardi Beckman Stichting op vrijdag 26 januari 2018 een conferentie over de toekomst van de PvdA en de sociaaldemocratie.

De voorzitter van de werkgroep, Ruud Koole, zal de conferentie aftrappen met een (optimistische) inleiding over de toekomst van de sociaaldemocratie. Hoe kan de zwakke positie van de (internationale) sociaaldemocratie worden omgebogen in een schitterende toekomst? Welke eisen stelt dat aan de politieke agenda? En wat betekent dat voor de PvdA?

Op zijn verhaal wordt gereageerd door twee coreferenten:

  • Sarah de Lange (bijzonder hoogleraar op de Den Uylleerstoel, in het bijzonder belast met het onderzoek naar West-Europese sociaaldemocratische partijen);
  • Job Cohen (bijzonder hoogleraar op de Thorbeckeleerstoel; was o.a. burgemeester en politiek leider en is voorzitter van Cedris).

Vervolgens is er debat over thema’s uit de inleiding en de reacties daarop.

De conferentie wordt geleid door Arie de Jong, secretaris van de werkgroep.

Na afloop is er een borrel.

Programma:

14.00-14.30 uur: Inloop

14.30-16.30 uur: Conferentie

Vanaf 16.30 uur: Borrel

Opgeven kan via info@wbs.nl. Deelname is gratis.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...