Van wie is de stad, Amsterdam

datum 23 februari 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
organisatie Pakhuis De Zwijger

Na tientallen jaren van economisch succes, bevolkingsgroei en toename van het aantal bezoekers, staat Amsterdam op een kruispunt. Blijft het een stad voor iedereen of wordt het een enclave voor rijke bewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland? Onderzoeksjournalist Floor Milikowski deed voor De Groene Amsterdammer jarenlang onderzoek naar de veranderingen in Amsterdam en schreef hierover het boek 'Van wie is de stad'. Vanavond is de presentatie, gevolgd door een debat.

Met in dit programma onder anderen

Floor Milikowski

Journalist, publicist, urbanist & programme maker

Frank de Grave

voormalig Wethouder van de Gemeente Amsterdam (VVD)

Maarten van Poelgeest

Voorzitter Amsterdam Energie & adviseur bij Andersson Elffers Felix (AEF)

Marjolein Moorman

Fractievoorzitter PdvA in Amsterdam

Boudewijn Oranje

Voorzitter bestuurscommissie stadsdeel Centrum, gemeente Amsterdam

Andre van Stigt

Architect van o.a. De Hallen en Pakhuis de Zwijger

Janny Alberts

Directeur, NV Zeedijk

Tess Broekmans

Director at Urhahn

  • Na de presentatie van het boek en een inleiding door Floor Milikowski, gaan (oud-)wethouders van Amsterdam en andere betrokkenen met elkaar in gesprek.
  • Frank de Grave (VVD, wethouder 1990-1996) was als wethouder mede verantwoordelijk voor de aanleg van de Zuidas en schreef dit jaar het verkiezingsprogramma van zijn partij.
  • Maarten van Poelgeest (GroenLinks, wethouder 2006-2014) blikt terug op de vastgoedcrisis en legt uit wat Amsterdam kan doen voor de middenklasse.
  • Marjolein Moorman (fractievoorzitter PvdA) gaat in op de vraag hoe Amsterdam een diverse stad kan blijven.
  • Boudewijn Oranje (D66, stadsdeelvoorzitter) vertelt hoe het is om voorzitter te zijn van stadsdeel Centrum in een tijd dat massatoerisme een bedreiging vormt voor de leefbaarheid.
  • AndrĂ© van Stigt (ontwikkelaar De Hallen) en Janny Alberts (directeur NV Zeedijk) leggen uit wat de mogelijkheden zijn om de stad op een inclusieve, duurzame en toch rendabele manier te ontwikkelen.

Lees meer

De Groene Amsterdammer Serie: Van wie is de stad?

Tijdens de crisis zette Amsterdam de deur voor het toerisme wijd open. En toen liep het uit de hand. Het idee dat drukte en overlast weliswaar vervelend zijn maar dat de stad als geheel van de bezoekershausse profiteert, is een mythe.


1.

Meer over...