Tech & Policy, Amsterdam

datum 10 januari 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
organisatie Pakhuis De Zwijger

De technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de publieke ruimte ingrijpend verandert. Dit vraagt om een duidelijk beleidskader. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bespreken we de invloed van technologie op Amsterdam. Hoe richten we de publieke ruimte in op technologische innovaties? Hoe gaan we om met de enorme hoeveelheden data die worden gegenereerd? En wat zijn de specifieke plannen van de lokale politiek? We dagen politieke partijen, burgers en andere stakeholders uit om in gesprek te gaan en actie te ondernemen.

Met in dit programma onder anderen

Alexander Rinnooy Kan

Hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam

Marleen Stikker

Director and co-founder Waag Society

Caroline Nevejan

Chief Science Officer, gemeente Amsterdam

Ger Baron

Chief Technology Officer Gemeente Amsterdam

Politieke partijen

Marja Ruigrok

Fractievoorzitter voor VVD Amsterdam

Rutger Groot Wassink

Fractievoorzitter GroenLinks in Amsterdam & beleidsadviseur Woonbond

Jelle de Graaf

Lid bestuurscommissie Amsterdam West, lijsttrekker Piratenpartij Amsterdam

Dennis Boutkan

Raadslid PvdA Amsterdam

Tiers Bakker

Gemeenteraadslid voor SP Amsterdam

Jan-Bert Vroege

Raadslid D66 Amsterdam

Wat gaan we doen?

  • De avond wordt geopend door Alexander Rinnooy Kan. Na voorzitter te zijn geweest van de Sociaal Economische Raad (SER) en VNO-NCW, is hij nu onder andere voorzitter van de Big Data Alliance. In het Financieel Dagblad riep hij de politiek op meer aandacht te geven aan de gevolgen van technologische ontwikkelingen zoals dataverzameling, kunstmatige intelligentie en robotisering. Welke maatregelen moet volgens hem genomen worden?
  • Chief Scientific Officer Caroline Nevejan en Chief Technology Officer Ger Baron gaan in gesprek over de grote technologie- en wetenschapsopgaven in de stad. Welke projecten zijn al geïnitieerd en wat willen zij de politieke partijen meegeven voor en na de verkiezingen?
  • Raadsleden Dennis Boutkan (PvdA), Jan-Bert Vroege (D66) en Tiers Bakker (SP) gaan aan de hand van stellingen in gesprek over het gebruik van data in de stad.
  • Marleen Stikker gaat in op het verantwoord inzetten van technologie. Als voorzitter van Waag Society, een platform dat zich bezighoudt met alle vragen rondom technologie, zet zij zich in voor een weloverwogen technologiebeleid in de stad.
  • Raadsleden Marianne Poot (VVD), Jelle de Graaf (Piratenpartij) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) gaan aan de hand van stellingen in gesprek over het technologiebeleid in Amsterdam.

Lees meer

Alexander Rinnooy Kan: 'We missen een verbinder tussen politiek en wetenschap'

Financieel Dagblad - Juist nu digitalisering en robotisering oprukken, dienen politici zich meer bewust te zijn van wetenschappelijke ontwikkelingen die de toekomst van Nederland gaan bepalen. Senator en hoogleraar Alexander Rinnooy Kan pleit daarom voor een ‘chief scientific advisor’ die rechtstreeks toegang heeft tot de premier. Lees hier het gehele interview >>

AI: Europe needs to take a human-in-command approach

EESC: Volgens de European Social and Economic Committee (EESC) moet de Europese Unie beleid opstellen voor de ontwikkeling, implementaties en het gebruik van artificial intelligence (AI). Daarbij moet er voor worden gezorgd dat het werkt voor de maatschappij en het welzijn van mensen. Daarbij identificeert het EESC 11 gebieden die aandacht behoeven. >>

Politieke agenda voor technologie ontbreekt

Bureau de Helling - Via sociale media, geldtransacties en openbaar vervoer heeft iedereen te maken met big data. Veel toepassingen zijn handig en fascinerend, maar wekken tegelijk onbehagen: hoe ver reikt de - grotendeels onzichtbare - invloed van al die dataverzamelingen? Sinds het begin van het digitale tijdperk volgt Marleen Stikker de ontwikkelingen. >>


1.

Meer over...