Weg met de polisjungle

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op dinsdag 12 december 2017.

Het jaar loopt tegen het einde en dat betekent: we mogen weer een nieuwe zorgverzekering uitzoeken! En bij wie leidt dat niet tot diepe frustratie? Al die polissen, al die reclamespotjes, al die verschillende voorwaarden en prijzen. Dat maakt het niet eenvoudig om een goede keuze te maken.

En dat terwijl het wel belangrijk is, wil je zeker kunnen zijn van een goede verzekering voor een eerlijke prijs. Daarom moeten we met het kapmes door de polisjungle, zodat het kiezen van een zorgverzekering een stuk makkelijker wordt.

We moeten toe naar een systeem waarbij er één uniforme polis komt voor het basispakket.

Komend jaar heb je weer keuze te over. 22 naturapolissen, 27 restitutiepolissen, 11 budgetpolissen, 4 combinatiepolissen en dan nog wijzigingen in aanvullende verzekeringen. Geen wonder dat elk jaar helemaal niet zoveel mensen overstappen, vorig jaar slechts één op de twintig. En dat terwijl het wel belangrijk is om een goede keuze te maken. Onlangs werd nog berekend dat je honderden euro’s op jaarbasis kunt besparen door over te stappen. Wil je dus echt zeker weten dat je een eerlijke prijs betaalt en de zorg krijgt die je nodig hebt? Dan moet je nog voor 31 december je keuze maken. Om dat nu een stuk simpeler te maken wil ik af van die polisjungle. In plaats van verschillende verzekeringen, moeten we toe naar een systeem waarbij er één uniforme polis komt voor het basispakket. Dat voorkomt een hoop keuzestress.

Elke verzekeraar moet dezelfde polis voor een vaste prijs aanbieden.

Daarnaast moet er zo snel mogelijk een einde worden gemaakt aan zogenaamde kloonpolissen. Waarschijnlijk heb je daar nog nooit van gehoord. Wat is namelijk het geval? In Nederland hebben we een paar verzekeraars die allemaal verschillende polissen aanbieden. Sommige van die polissen zijn identiek aan elkaar, maar zijn niet even duur. Dat betekent dat exact dezelfde polis bij dezelfde verzekeraar soms wel 175 euro in prijs verschilt. De consumentenbond heeft ze op een rijtje gezet. En denk maar niet dat je verzekeraar het je laat weten als je bij hen je ook goedkoper kan verzekeren. Dat is natuurlijk van de zotte. Daarom wil ik een verbod op dit soort polissen. Elke verzekeraar moet dezelfde polis voor een vaste prijs aanbieden. Zo kun je er altijd zeker van zijn dat je een eerlijke prijs betaalt voor je zorgverzekering.